SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ditt öronvax avslöjar hur stressad du är

05 nov, 2020 
Kvinna topsar öra
Det som finns inuti dina öron visar hur du mår – mentalt. Det visar också hur stressad du är. Det visar en ny studie där man studerat öronvax.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Vårt öronvax består till nästan 60 procent av döda hudceller. Resten består av bland annat vaxer, kolesterol och fettsyror. Men öronvax, eller cerumen, som det heter på läkarspråk, kan också innehålla ämnen som avslöjar sjukdomar. Bland annat kan en viss typ av ämnesomsättningssjukdom ge öronvaxet en lukt av bränt socker. En annan sjukdom färgar vaxet svart.

Stresshormonet kortisol lagras i örat

Nu har brittiska forskare gjort en studie där man studerat halten av stresshormonet kortisol i öronvax.

Hormonet är känt för att trigga människans kamp- eller flyktrespons i hotande och stressande situationer. Det påverkar såväl immunförsvaret som matsmältningen och sömnen. Men kroniskt höga kortisolnivåer är också inblandade i psykiska tillstånd som depression och ångest.

Därför menar forskarna att man kan använda deras metod för att ställa en säkrare diagnos på olika psykiska tillstånd – och därmed också sätta in en effektivare behandling för just det tillståndet. Kortisolet ackumuleras och lagras nämligen i örat och visar stressnivån hos en person över en längre tid.

Annons

Även cancer går att ”se” i öronvax

I vanliga fall mäter man kortisolet med blodprov men det ger bara en bild av hur stressad personen är just när provet tas. Dessutom kan blodprov vara stressande i sig och det kan ge ett felaktigt provsvar.

Dr Andres Herane-Vives, psykiater vid University College London Institute of Cognitive Neuroscience, har lett studien som gjordes på 37 personer. Man såg bland annat att öronvax innehåller ämnen som konserverar kortisol bättre än andra kroppsvävnader. I framtiden tror han att metoden att mäta öronvax även kan användas för att mäta halterna av blodsocker och antikroppar mot virus.

Att söka efter sjukdomstecken i öronvax är dock inget nytt. Redan tidigare har en brasiliansk forskargrupp tittat på sammansättningen olika flyktiga organiska ämnen i öronvax hos cancerpatienter. Man jämförde deras vax med det hos friska. Forskarna såg då öronvaxet hos cancersjuka innehöll 27 ämnen som inte fanns hos de som var friska. Metoden kallas cerumenogram och du kan läsa mer om det här.

Foto: TT

Läs mer:

Så reagerar kroppen vid stress: 15 vanliga besvär

Höstdepression: Så gör du för att lindra höstdepp

Mood Food – nya rön kring maten mot psykisk ohälsa!

Detta stressar oss mest i livet – räkna ut din stressnivå just nu!

Annons