QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Lene prylbantade och flyttade till husvagn efter depressionen

09 aug, 2023 
Lene Søe Rasmussen sitter utanför sin husvagn bland penslar och staffli

Efter att Lene Søe Rasmussen drabbats av en depression kände hon ett starkt behov av att ”börja om”.
Hon flyttade, sålde alla sina ägodelar och köpte en husvagn. I dag lever hon en mer spartansk livsstil – och mår mycket bättre, berättar hon i ett reportage i Året runt.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I maj 2021 bestämde sig Lene Søe Rasmussen från Danmark att flytta ut från sitt hem och göra sig av med alla sina prylar, något hon berättar i ett reportage publicerat i Året runt.

Lene sålde av sin del i det gårdskollektiv hon bott i tio års tid, och slog i stället till på en husvagn, modell Polar från 1995, som hon fick parkera i en väns trädgård.

7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommarBrand logo
7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommar

”Jag bara låg på soffan och ville inte träffa andra”

Vidare berättar Lene att hon kände ett starkt behov av att göra sig av med sina saker efter att hon drabbats av en depression, att ”starta om” helt enkelt. När det var som allra ”mörkast” orkade hon nästan ingenting, säger hon.

– Jag bara låg på soffan och ville inte träffa andra människor. Jag hade inte ens lust att teckna trots att det är någonting jag gjort hela mitt liv.

Annons

Lene förklarar att hon var ”tvungen att minimera sina ägodelar för att få ro”. Och många gånger har hon undrat vad hon håller på med, men säger samtidigt att hon inte ångrat beslutet att hon ”har slängt allt överbord”.

Mår bättre i dag – träffar en stressterapeut

Sedan länge har Lene drömt om en minimalistisk livsstil, och hon har tidigare lekt med tanken om att bo ute i skogen utan några prylar.

Förutom att ha bytt livsstil helt har Lene också börjat gå till en stressterapeut för att må bättre. I dag uppskattar hon att umgås med vänner igen, till skillnad från de dagar hon var som mest deprimerad.

– Jag kan märka hur jag har mer energi nu. Häromdagen var jag på besök hos några kompisar och när jag körde hem tänkte jag på hur lyckligt lottad jag är som har så härliga människor omkring mig. Tacksamheten sköljde över mig, säger hon.

Vågar satsa på sin stora passion

Att teckna och måla har alltid varit Lenes stora passion, och hon har också drömt om att en dag kunna försörja sig på konsten. Men med två barn har det tidigare inte känts som en trygg inkomstkälla, förklarar hon.

Annons

I dag är hon frånskild och barnen är vuxna. Och tack vare att Lene lever i sin husvagn med låga omkostnader har hon vågat satsa på konsten, även om det är en utmaning, lägger hon till.

– Just därför är det så viktigt för mig att hitta den ro och grund som gör att jag klarar det. Jag vill ha så få utgifter som möjligt. För även om det blir allt tydligare för mig att jag behöver en bas så vill jag gärna behålla friheten att kunna göra det jag vill, som att resa – och självklart – måla, säger Lene Søe Rasmussen i reportaget.

Annons