Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromFråga psykologenHögkänslighetHantera känslorADHD

Din inre kemifabrik – så lär du dig att välja dina känslor

11 nov, 2022 
David JP Phillips och boken Sex substanser som förändrar ditt liv
I våra kroppar finns substanser som i allra högsta grad påverkar hur vi mår. Sex av dem kan vi dessutom framkalla på kommando, med omedelbar effekt. Visste du till exempel att vi har ett kroppsligt morfin som gör att vi känner oss höga på livet? Gör dig redo för en resa där allt du lärt dig om känslor får sig en törn.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För många av oss låter det helt otänkbart att vi själva skulle kunna välja vår egen känsla och vårt sinnestillstånd, både i stunden – och kanske ännu mer otänkbart i längden. Men det går faktiskt att påverka vår inre kemi och därmed både vår dagsform och vårt välmående.

Se också: 4 träningsformer som gör dig gladare

4 träningsformer som bevisat gör dig gladareBrand logo
4 träningsformer som bevisat gör dig gladare

Substanserna som påverkar måendet

Du har säkert någon gång hört namnen dopamin, oxytocin, serotonin, endorfin, kortisol och testosteron? Om inte så är det faktiskt inte så krångligt som det låter. Alla de här ämnena är substanser som produceras i våra kroppar. Väldigt förenklat kan man säga att varje substans motsvarar en känsla eller ett sinnestillstånd, även om de ju såklart är inblandade i flera andra processer också. Dopamin kan exempelvis stå för driv och njutning, oxytocin för samhörighet, serotonin för nöjdhet, endorfin för eufori, kortisol för fokus och spänning och testosteron för självsäkerhet.

Annons

Genom att höja eller sänka produktionen av de olika substanserna kan vi alltså påverka vilka känslor vi vill ha, både i stunden och på sikt. Varken hjärnan eller våra känslor är statiska och det är något vi kan dra nytta av.

I boken Sex substanser som förändrar ditt liv delar David JP Phillips med sig av insikter och verktyg till hur man kan påverka sitt mående. Han fann dessa då han kämpade med att ta sig ur en långvarig depression.

– Jag brukar skämtsamt säga att det tog 17 år av depression för att skapa förutsättningar för att bygga boken. Sedan tog det sex år av research, att knäcka min depression och att ge kunskapen till andra människor. Sedan tog det ett år att faktiskt skriva. Så allt som allt tog det cirka 24 år att göra boken. Den fungerar som en handbok för att lära känna och på ett fördelaktigt sätt använda sig av hjärnans och kroppens belöningssystem.

Djävulsdrinken och ängladrinken

Vi kan välja om vi vill blanda det som David JP Phillips kallar för angel's eller devil's cocktails, alltså goda eller onda drinkar, i kroppens egen kemifabrik.

Annons

Många av oss dricker dagligen devil's cocktails. Till exempel kanske vi avslutar dagen genom att titta på en tv-serie som är fylld av mord eller andra otäckheter. Då är risken stor att vi drömmer om det på natten. Efter drömmandet har vi redan ökat vårt kortisol, stresspåslag. Kanske börjar vi också vår dag med ännu mer kortisol för att vi läser om jobbiga nyheter direkt när vi vaknar.

– Sedan fortsätter dagen oftast på samma sätt som vi startar den. Det tar människor många timmar att justera från negativt till positivt om vi inte möter andra människor som hjälper oss att göra det, som vår bästa vän eller våra barn. Men sen fortsätter vi oftast i samma spår. Till slut förstår vi inte varför allt känns grått, säger David JP Phillips.

På olika sätt kan vi förändra vår devil's cocktail till en angel's cocktail i stället. Till exempel skulle vi kunna avsluta dagen genom att läsa om en romantiserad värld eller titta på något som gör att vi somnar med ett leende på läpparna. Då är sannolikheten större att vi vaknar upp glada. Kanske tar vi också bort mobilen från sovrummet, eftersom man vetenskapligt vet att bara dess blotta existens gör oss stressade. Det kan också handla om att le mot människor man möter, ett leende kan öka serotonin, dopamin och endorfin som ger känslor av samhörighet, njutning och eufori. Eller att ge sig själv komplimanger i stället för kritik, vilket ökar serotoninet, som ger känslan av nöjdhet.

Annons

Så lär du din hjärna att bli lycklig

– Det går att ge sig själv förutsättningar att skapa automatiska angel's cocktails genom att upprepa verktyget tillräckligt många gånger. Bästa sättet att göra det på är att ta ett stort papper, skriva ned saker som du skulle vilja göra mer i ditt liv och sätta upp det på väggen. Varje morgon väljer du sedan en sak som du vill träna på idag. Till slut kommer det att gå per automatik och du kommer inte förstå hur du inte kunde göra de här sakerna förut. Genom att prova på att medvetet framkalla de olika substanserna kan vi få en större förståelse för bredden som våra känslor kan ha och att det faktiskt går att förändra dem. Det är lätt att man blir beroende av de härligare känslorna och sannolikheten ökar därmed för att vi gör medvetna och kloka val i vardagen.

– Det blir lite som en självgenererande motor när du väl börjar jobba med din angel's cocktail. När du framkallat känslorna i stunden tillräckligt länge har du till slut byggt nya vägar i hjärnan som gör att du automatiskt skrattar oftare till exempel. Man vill dels skapa nu och så vill man rita om vägarna i hjärnan så att det skapas av sig självt.

Annons

Handlar om okunskap kring vad känslor är

Då många av oss är vana att blanda devil's cocktails åt oss själva är det lätt hänt att vi stannar kvar i känslor och snarare spär på dem i stället för att välja en annan känsla. Ofta handlar det om en okunskap kring vad känslor är och att de går att förändra.

– Det gör mig så förbannad att man inte pratar mer om det här. Det var därför jag skrev boken. Någonstans i grundskolan borde vi fått lära oss vad känslor är för någonting och hur man ändrar dem, säger David JP Phillips.

Vi kan nog alla skriva under på att vi under ilska fattar destruktiva och dåliga beslut medan vi under lugnare och gladare sinnestillstånd fattar mer rationella beslut. Om det händer någonting dåligt i livet är det ofta också lättare att ta sig igenom om man inte hela tiden spär på de negativa känslorna.

Bryt negativa mönster och beteenden

– Märkligt nog väljer de flesta att stanna kvar i sin känsla och liksom gå och vänta på att någonting annat ska göra en glad igen. Tänk i stället att nu ska jag lyssna på en glad låt för att jag kan välja hur jag vill må just nu. I förlängningen handlar det om att inse att någonting är dåligt för en själv, bryta mönstret och förändra negativa beteenden. Ett steg på vägen kan vara att lära känna sina känslor och inse att det är tillåtet att känna glädje på vägen. För att sedan bryta ett beteende och ersätta med ett annat behöver vi repetera det nya mönstret för oss själva massvis av gånger.

Annons

– Det som är så fantastiskt med hjärnan är att den gamla stigen, det gamla beteendet, till slut försvinner eftersom den inte behövs längre. Då har du fått en ny stig, ett nytt beteende, som framkallar fördelaktiga substanser i stället.

Nu jobbar David JP Phillips och hans team med lanseringen av en kompletterande kurs som de kallar för wow-resan, där man får känna på substanserna under ytterligare vägledning.

– Jag vet ju redan idag att det här förändrar människors liv i grunden. Det råder det ingen tvekan om och boken innehåller de instrumenten. Min förhoppning är att alla ska ta chansen till att bli sitt bästa jag, avslutar David JP Phillips.

David John-Paul Phillips

Ålder: 45 år.

Familj: Fru och tre barn.

Bor: Ramnäs.

Gör: Internationell föreläsare, författare, kurshållare och coach inom kommunikation med ett specialintresse för neurovetenskap och biologi. Han har utnämnts till nummer åtta i världen inom kommunikation av Global Gurus och har tre TEDx-talks med sammanlagt 10 miljoner visningar.

Aktuell med: Boken ”Sex substanser som förändrar ditt liv”(The Book Affair) som släpps den 8 november. Även aktuell med kursen WOW-resan som lanseras samtidigt.

Foto: Blerim Nosha, TT

Annons