Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Är du deprimerad utan att veta det? 5 symtom att hålla koll på

17 apr, 2020 
varningssymtom vid depression
Depressioner kan yttra sig på många olika sätt och det är inte alltid vi förstår att vi är deprimerade. Här är symtomen du bör hålla extra koll på!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Depression syns sällan utanpå och det är faktiskt inte säkert att du ens märker av att du är deprimerad själv. Symtomen är ofta diffusa och till en början kan det vara lätt att tro att du bara har en dålig månad.

Det finns olika grader av depression. Lindrig, måttlig och svår depression. Vid en lätt depression kan du må dåligt men fortfarande fungera i vardagen, enligt Vårdguiden/1177.

Om du känner dig låg och det börjar gå flera veckor utan att det vänder så ska du börja hålla lite koll på dig själv. Fundera över vad det är som tynger dig och notera hur du känner dig varje dag. Blir det inte bättre så kan det vara läge att söka hjälp!

5 symtom som kan vara tecken på depression

Här är några diffusa deppressions-symtom vi ska hålla extra koll på.

Depressions-symtom 1: Du känner hopplöshet & hjälplöshet

Att känna de här känslorna är helt normalt när det händer tråkiga saker omkring oss, som att någon nära blir sjuk eller att världen drabbas av en pandemi. Det stressar oss och vi svarar per automatik med att bli låga.

Annons

Men om känslan av att det aldrig kommer att bli bättre stannar hos dig så ska du vara uppmärksam. I vanliga fall känner vi hopplöshet men med känslan att det kommer att gå över, att det blir bättre igen så småningom. Får du känslan av att du inte ser någon ljusning så sök hjälp!

Depression-symtom 2: Du blir ledsen ofta

Att känna sig ledsen och gråta ofta är tecken på depression. Eftersom vi kan agera på olika sätt när vi är ledsna så kan det vara svårt att se det på andra. Vissa kommer knappt ur sängen medan andra kan fungera som vanligt bland folk och bryta ihop när de är själva.

Om du börjar avboka saker som du i vanliga fall skulle tycka om att göra så kan det vara en varningsklocka!

Depressions-symtom 3: Du känner dig orolig

När det händer mycket omkring oss som vi inte kan kontrollera så är det inte så konstigt att vi känner oro.

Men om du ofta känner oro över sådant som eventuellt skulle kunna hända i framtiden och målar upp katastrofscenarion, utan att det finns något som pekar på att det kommer hända, så bör du hålla koll.

Annons

Depressions-symtom 4: Du äter för mycket eller för lite

Att äta för att dämpa oros-känslor är vanligt, mättnadskänslor kan ge tröst för stunden men beteendet leder sällan till något bra i längden. Det här är ett tecken på depression, liksom att inte känna för att äta någonting alls.

Depressions-symtom 5: Du har huvudvärk eller ont i magen

När vi inte mår bra psykiskt så tar det sig ofta uttryck fysiskt, vi kan bli oroliga eller få ont i magen, känna av huvudvärk titt som tätt, få ont i kroppen eller bara känna oss ur fas.

Depression kan också påverka sömnen – vi kanske sover extra mycket för att slippa känna, eller så får vi svårt att sova och sover alldeles för lite. Det i sin tur kan också kännas i kroppen.

6 andra symtom du kan få vid depression

  • Låg självkänsla
  • Orkeslöshet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Ilska och irritation
  • Tappad sexlust
  • Självmordstankar

Om du tror att du eller någon i din närhet har depression så sök vård! Kontakta 1177 för att få sjukvårdsrådgivning.

Källa: Woman's Day, 1177

LÄS MER:

Är du alltid lite deprimerad? Det kan vara dystymi

6 knep för att klara träningen under en depression

Att äta frukost kan skydda mot depression

Annons