HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

7 tecken på att du har en höstdepression

16 sep, 2021 
Känner du dig trött, hängig och allmänt omotiverad? Du är inte ensam! Här listar vi sju tecken på att du lider av depression, och tips på vad du kan göra åt det.
Annons
TV: 5 tecken på höstdepressionBrand logo
TV: 5 tecken på höstdepression

Under hösten och vintern är det många som känner sig nedstämda, och övergången till en ny årstid kan till och med leda till depression.

Faktum är att måendet inte bara skiftar när sommar övergår till höst utan även på våren. Besvären är nämligen kopplade till hur dygnet växlar i längd mellan årstiderna.

– Sol och mörker-växlingar förvirrar vårt system vilket kan leda till extrem trötthet, ökat sug för kolhydrater, koncentrationssvårigheter, oro och nedstämdhet – symptom man ofta upplever vid årstidsbunden depression. Den biologiska klockan hänger inte riktigt med i förändringen, säger Hanna Rohani, chefspsykolog på Doktor24, i ett pressmeddelande.

Symtom på depression

Hur vet man om man lider av depression? Symtomen kan så klart variera, men det finns tecken att vara uppmärksam på. Här är sju exempel hämtade från 1177 Vårdguiden:

Annons
  • Låg självkänsla
  • Känsla av hopplöshet
  • Orkeslöshet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Ångest, irritation eller ilska
  • Kroppsliga besvär
  • Självmordstankar

Då ska du söka hjälp för din depression

Forskning visar att det som ger bäst effekt på depression är att aktivera sig. Känns det svårt att ta sig ur den onda spiralen på egen hand ska man dock inte vara rädd för att be om hjälp, menar Hanna Rohani.

– Att vara nedstämd eller känna sig ledsen är vanligt och en del av livet, men om du har känt dig mycket trött, orkeslös och nedstämd i mer än två veckor kan det tyda på en depression och då kan det vara en idé att söka hjälp, säger Hanna.

Tips på saker att göra om du känner dig deprimerad:

1. Försök att få så mycket naturligt dagsljus som möjligt, även om det är molnigt ute.

2. Sitt nära ett fönster om du är inomhus.

3. Motionera – helst utomhus för att få dagsljus.

4. Ät en näringsrik kost, håll regelbundna måltider och var försiktig med alkohol – framför allt under årets mörkare perioder.

5. Försök hålla fasta tider för när du lägger dig och kliver upp. Då kan kroppen bättre förutse när den ska producera relevanta hormoner.

TV: Veckans snackisar du inte vill missaBrand logo
TV: Veckans snackisar du inte vill missa

Foto: TT

Annons