SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

10 tecken på att ditt dåliga humör är något mer allvarligt

04 dec, 2020 
tjej som är ledsen
Humörsvängningar är en del av livet men om du upplever fler dalar än toppar kan det signalera någonting ohälsosamt. Här är tecknen du ska vara uppmärksam på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så söker du hjälp när du drabbats av depressionBrand logo
Så söker du hjälp när du drabbats av depression

Har du blivit allt grinigare under pandemin? Tappat ork, lust och vilja att vara sådär äppelkäck som dina kollegor och vänner är vana att se dig? Kanske har du fått gliringar om ditt ”dåliga humör”? Det kan vara en tillfällig svacka, men om du känner att du har mer än en dålig dag hit och dit, då kan det vara tecken på en annalkande depression.

Vi listar tio tecken på att du kan behöva söka hjälp för din nedstämdhet, redan nu.

1. Du känner dig fången i dina känslor

Tidigare när du varit ledsen, frustrerad eller rent av arg har du funnit tröst i att ”det går över”. Nu känner du inte så längre. Känslorna har dig i ett grepp där det snarare verkar som om du aldrig kommer loss.

2. Du är superledsen utan anledning

”Varför är du så ledsen - igen?!”, är en fråga dina vänner och familjemedlemmar ställer allt oftare, och du har inget svar att ge. Vid en depression kan det vara svårt att sätta fingret på varför allt går i moll.

Annons

3. Ingenting gör dig upprymd längre

Sådant som du brukade se fram emot (fredagsmys, vinkväll hos en vän, Tinderdejt) gör ingenting för dig längre. Du tycker inte det ska bli kul med helg eller mysigt med julledigt. Att lägga dig under täcket och släcka lampan är dagens höjdpunkt.

4. Du stör dig på allt och alla

Kan kändisen på tv sluta tugga så högt och kan kollegorna låta bli att skicka GIF:ar?! Det. Är. Bara. Störigt. Du stör dig på allt och alla, och hoppas att de snart ska inse att du vill lämnas i fred.

5. Vännerna påpekar att du förändrats

Ett tydligt tecken på att någonting har skett med dig är att människorna i din närhet säger det till dig. De flesta drar sig för konfrontation så när någon du älskar säger åt dig att du verkar grinig, är det inte taget ur luften.

6. Framtiden känns inte spännande

Du kunde inte bry dig mindre om att söka nya jobb, planera semestrar eller boka upp aktiviteter. Framtiden är inte någonting du ser fram emot eller ens tänker på eftersom det kommer kännas lika deppigt då som nu.

Annons

7. Du skyller på dig själv

Det är ditt eget fel att du fått sämre hy, gått upp i vikt och har torrt hår. Ja, du påminner dig själv om det, mer eller mindre medvetet, konstant. Att vädret, arbetsbördan eller faktumet att gymmet håller stängt kan spela in, är inget du tror på.

8. Din aptit spelar dig ett spratt

Du är antingen hungrig prick jämt, eller har ingen matlust what so ever. Om du kommit från din normala kostrytm och finner dig själv i soffan med ett glasspaket varje kväll är det ett tecken på att du försöker hantera dina känslor med mat. En TYDLIG signal på att någonting inte står rätt till!

9. Du ältar oförätter

Chefens snedsteg som spillde över på dig gjorde ont, och du är fortfarande så sårad trots att ni pratat ut om det och du har fått en ordentlig ursäkt plus kompensation. Att älta är en del av att sitta fast i en nedstämdhet som inte är sund.

10. Du självmedicinerar

En ordentlig shopping-spree på nätet, bag-in-box-vin var och varannan dag och överdrivet godisätande är olika sätt att självmedicinera vid nedstämdhet och depression. Du försöker helt enkelt fly undan de tunga känslorna genom att på olika (destruktiva!) sätt kicka igång dopaminet.

Annons

Hur ska jag ta mig ur en depression?

Depressioner är mycket vanliga, uppskattningsvis var femte svensk drabbas någon gång i livet. Det är alltså absolut inget att skämmas för.

1177.se hittar du telefonnummer till stödlinjer du kan ringa för att få råd.

Om det känns övermäktigt att ta tag i situationen själv kan du be någon du litar på om hjälp att till exempel ringa och boka en tid på vårdcentralen.

Källa: Seventeen

Foto: TT

LÄS MER:

9 knep: Så gör du dina måndagar bättre

Doktor Mikael: Då är din trötthet onormal

Därför är vinterbad så bra för kroppen (och knoppen)

Annons