Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Så lite behöver du yoga för att förbättra hälsan

18 mar, 2020 
Kvinna som yogar
Du behöver inte yoga flera gånger i veckan för att det ska ge effekt, forskare har kommit fram till att även så här lite yoga minskar risk för depression samt höjer humöret och hälsan!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Testa yoga – här är 5 anledningarBrand logo
Testa yoga – här är 5 anledningar

Att yoga är bra för dig har du säkert hört många gånger – för din fysiska hälsa men även mentalt, och för att komma ner i varv. Det har många studier redan bevisat. Men nu har forskare även kommit fram till att det inte krävs speciellt mycket yoga alls för att få effekt, i alla fall inte på humöret.

Det är forskare vid Boston University School of Medicine som har gjort en studie på 30 personer med klinisk depression. En del av deltagarna gick på 90-minuters yoga- och andningspass en gång i veckan medan andra gick tre gånger i veckan. Man scannade också deras hjärnor före första yogapasset och efter det sista. Deltagarna fick också registrera sin upplevelse av depressionssymtom enligt en skala under studiens gång.

Yoga kan ge bättre psykisk hälsa

Efter tre månader av yoga visade det sig att samtliga deltagare upplevde att deras psykiska hälsa blev bättre. Man kunde även ses att deltagarna fick förhöjda nivåer av en aminosyra som är inblandad i att hantera depressiva symtom. Ett naturligt ämne som har liknande effekt som viss medicinering mot depression. Aminosyran är även kopplad till att sova bra.

Annons

Effekten av aminosyran satt i efter fyra dagar, men efter åtta dagar kunde man inte se effekten längre. Forskarna menar därför att ett yogapass i veckan är bra för att motverka depression och oro. Men det är förstås bara en av effekterna – det finns många fler anledningar att yoga, här nedan listar vi några av dem som forskare har kommit fram till.

6 ytterligare anledningar att yoga – enligt forskning

  1. Yoga kan göra dig mer stresstålig
  2. Yoga kan minska risk för hjärt-kärlsjukdom
  3. Yoga kan hjälpa till att minska smärta
  4. Yoga kan hjälpa mot spänningshuvudvärk
  5. Yoga kan göra dig mer fokuserad
  6. Yoga kan göra dig både starkare och smidigare

LÄS MER:

Yoga med Johanna: Yoga för kontorsarbetaren

Sandra Friberg: Bästa yogan mot en stel rygg

Yoga med Johanna: Övningar för bättre sömn

Annons