SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så påverkar depression kroppen – 7 fysiska symptom

21 okt, 2021 
deprimerad kvinna känner av fysiska symptom
Depression påverkar oss inte bara psykiskt, ofta känner man av den fysiskt på olika sätt också. Här är sju vanliga symptom vid depression.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 diffusa tecken på depressionBrand logo
5 diffusa tecken på depression

Det sägs att var fjärde person någon gång i livet drabbas av depression. En del känner milda symtom som nedstämdhet medan andra gradvis får mer och mer problem.

Och även om man brukar säga att psykisk ohälsa inte syns utanpå, så är det däremot inte så ovanligt att depression även ger fysiska symptom, inte bara psykiska.

Fysiska symptom på depression

Depression kan alltså kännas även i kroppen. Här är några av de fysiska symptom som man kan få vid depression.

Ryggvärk, kroppsvärk och smärta

Depression kan dels göra att man blir mer känslig för smärta och upplever att man får lägre smärttröskel. Dels är det inte ovanligt att det är just ryggen som man får problem med, eller axlar och nacke. Man kan också uppleva att man har värk i kroppen. Men smärtan kan också handla om att vanlig beröring gör ont.

Annons

Orkeslöshet, trötthet och sömnstörningar

Sömnen påverkas ofta vid depression. Det kan handla om att man sover mer, utan att känna sig piggare för det, eller att man får svårt att sova överhuvudtaget. Det här, och depressionen i sig, kan leda till att man blir trött och orkeslös.

Förändrad matlust och vikt

En del som blir deprimerade tappar matlusten, andra kan äta mer än de brukar. Att gå upp eller ner i vikt är inte ovanligt när man är deprimerad.

Förstoppning, IBS eller andra magproblem

Att man får ont i magen när det är något som känns jobbigt kanske inte känns helt obekant. Man kan också få problem med kramper, med att alltid känna sig mätt, ha långsam matsmältning eller få problem med IBS. Magen jobbar som bäst när vi slappnar av, något som kan vara svårt när man är deprimerad.

Huvudvärk och svårt att fokusera

Att ha huvudvärk eller att känna sig trög eller dimmig och få svårt att koncentrera sig är vanligt vid depression.

Hudproblem som eksem

Det är inte ovanligt att det syns på huden hur vi mår. Att få utslag, kliande eller kvisslor kan höra ihop med depression. Även atopiskt eksem kan vara kopplat till depression.

Synproblem, att se suddigt

Det händer att deprimerade även kan få problem med synen, och då handlar det oftast om problem med att fokusera. Det kan kännas som att man ser suddigt och dimmigt.

Källor: Kry, 1177 Vårdguiden Foto: TT

Annons