Undvik förkylningen med smartaste maten!

Denna mat stärker ditt immunförsvar.

Huvudet känns igenmurat av snor, näsan rinner och du har till råga på allt nästan fått träningsvärk i armen av allt nysande i armvecket. Det är inte kul att vara förkyld.

Vi människor har olika motståndskraft mot förkylningsvirus i generna. Men du kan ändå göra mycket för att höja just ditt försvar!

– Minst 70 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmarna. Och får vi regelbundet i oss probiotika, nyttiga bakterier, så hämmas tillväxten av skadliga bakterier i tarmväggen. Och då stärks hela immunförsvaret, säger Stefan Branth, överläkare på medicinkliniken vid Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala.

Priobiotika finns till exempel i yoghurt, filer och drycker, som Actimel, Cultura Dofilus, A-fil och ProViva. Och den skyddande effekten är kvar så länge man får i sig probiotika regelbundet.

Men det räcker inte att ta samma gamla fil eller yoghurt dag ut och dag in.

– Tarmfloran varierar mellan olika individer och troligtvis också för en och samma person i olika skeenden i livet. Lösningen är att byta mellan olika produkter, eftersom de har olika slags bra bakterier i sig.

Prebiotika är också rena godiset för immunförsvaret, eftersom det förstärker effekten av probiotika.

– Prebiotika är ett slags kolhydrater som tillför nyttiga fibrer till tjocktarmen.

Du kan enkelt få i dig både pro- och prebiotika via maten, till exempel lök, tomat, vitlök och havre.

D-vitamin är också rena boostern för immunförsvaret. Men vi svenskar kan ha svårt att få i oss tillräckligt under vinterhalvåret, eftersom solen är den viktigaste D-vitaminkällan.

Så unna dig en halvtimmespromenad på lunchen varje dag. Det finns dessutom flera nya studier som visar att regelbunden motion minskar risken för förkylningar.

Eller varför inte slå till med den där efterlängtade resan till Thailand eller Kanarieöarna?

– Det är faktiskt inte alls fel att tanka lite extra D-vitamin på det sättet. Ät också gärna fet fisk, ägg och mejeriprodukter.

Brist på viktiga mineraler, som selen, zink och järn, kan göra att vi blir förkylda ofta. Förebygg genom att äta varierad kost.

Smart mat mot förkylning

Mat med probiotika:

vitkål

surkål

vitlök

gul lök

havre

viss yoghurt och fil

linfrö

sparris

bananer

kajennpeppar

jordärtskocka

tomater

Mat med prebiotika:

gul lök

vitlök

baljväxter

havre

vete

bananer

tomater

honung

jordärtskocka

D-vitamin-boosters:

fet fisk

mjölk

ägg

smör

Av: Anna Carsall

Bild: Thinkstock

Utvald läsning