SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Så lång är inkubationstiden för coronaviruset

12 nov, 2020 
AvHanna Carlsson
Så lång är inkubationstiden för coronaviruset
Har du varit i kontakt med någon som testats positivt för covid-19? Det kan kan oftast gå en tid mellan smittotillfället och när sjukdomen bryter ut. Men hur lång är egentligen inkubationstiden för coronaviruset – och hur skiljer den sig från influensa och förkylning?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Inkubationstid är den tid som förflyter mellan smittotillfället och tidpunkten då en sjukdom bryter ut. Inkubationstiden kan varierar beroende på vilken infektion man drabbats av. Här är skillnaderna mellan covid-19, förkylning och influensa.

Hur lång är inkubationstiden för coronaviruset?

Inkubationstiden bedöms vanligtvis vara 2–14 dagar. De flesta insjuknar cirka 5 dagar efter att man smittats, även om enstaka fall kan avvika från dessa mönster.

Hur lång är inkubationstiden för förkylning?

Inkubationstiden är kort, ett till fem dygn. Symptomen brukar börja visa sig bara en till två dagar efter att du har kommit i kontakt med viruset. En lindrig förkylning kan gå över på bara några dagar, men ibland kan symptomen sitta i så länge som två eller till och med tre veckor.

Hur lång är inkubationstiden för influensa?

Inkubationstiden för influensa är kort, oftast mellan ett till tre dygn. Smittsamheten börjar redan dygnet innan man får några symtom och är som högst när man är som sjukast. En tumregel är att man är smittsam så länge man har feber.

Källa: Folkhälsomyndigheten Foto: TT

Läs mer:

Är coronaviruset luftburet? Detta säger senaste forskningen

Här är de åtta mest otippade coronasymtomen

Allt du behöver veta om influensavaccin 2020

Annons