5 kryddor att lägga i maten – om du ständigt är förkyld

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Förkylningstiderna har kommit och med det kommer även det långvariga fenomenet serieförkylningar. Om du jämt känner dig hängig och förkyld kan det vara immunförsvaret som behöver hjälp på traven.

Tyvärr finns det ingen mirakelkur och för att undvika att drabbas är det enkla saker som god handhygien som står högst i kurs. För att förhindra spridning och återkommande förkylningar på kontoret är det bästa botemedlet att stanna hemma och vila vid första förkylningssymtom.

Läs också: Slipp återkommande förkylningar – bästa tipsen 

Studier har dock visat att många örter och kryddor har egenskaper som ger vår hälsa och immunförsvaret en boost, men det gäller att få in dem i vardagen redan innan förkylningen slår till. Att frossa i dem när du väl är dunderförkyld kommer inte göra dig frisk över en natt, även om vissa kan ha en lindrande effekt.

1. Vitlök

Genom att äta vitlök kan du förebygga att drabbas av serieförkylningar, visar en studie som publicerats i American Family Physician. Vitlöken har nämligen antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. När du väl drabbats av en förkylning har forskning dock inte kunnat visa att intag av vitlök skulle minska symtomen. Gör det till en vana att röra ner lite hackad vitlök i middagen redan i dag.

Läs också: Vitlök – 5 sätt det är nyttigt för dig

2. Kanel

Kanel kan motverka infektioner i kroppen, visar en studie från Touro College i New York. Kryddan har en antiviral effekt som inaktiverar virus och forskarna menar att en eller två matskedar om dagen kan förebygga virusinfektioner, vilket kan hjälpa mot såväl förkylningar som influensa. Dags att ta fram kanelbullar och börja strö kryddan över gröten!

Läs också: Laga eget äppelmos med kanel – utan vitt socker 

3. Gurkmeja

Gurkmejan är känd som en av de starkaste antiinflammatoriska kryddorna som finns. Kryddan, som är rik på antioxidanter, dämpar inflammationer i kroppen på cellulär nivå och fungerar även renande för blodet. Tillsätt den karakteristiskt gula kryddan i en sås eller gör hälsodrycken Golden milk.

Läs också: Gurkmeja som kosttillskott? 5 saker att veta först

4. Basilika

Basilikaörten är känd för att ha en avslappnande effekt, vilket kan hjälpa mot huvudvärk som beror på spänningar i musklerna. Basilika gör sig god i tomatsåser, grytor eller varför inte på pizza tillsammans med mozzarella?

Läs också: Rostad tomatpasta med basilika och mozzarella

5. Ingefära

Ingefära har antibakteriella egenskaper och innehåller antioxidanter som ökar kroppens immunförsvar. Därför är det bra att äta ingefära förebyggande för att undvika förkylningar. Ingefära kan även hjälpa mot illamående, exempelvis under en graviditet. Örten gör sig god i många olika typer av rätter, exempelvis i soppor, smoothies och grytor.

Källor: Hälsoliv, Reader’s DigestReal Simple, MåBra

 

Kryddorna som gör dig smalare – 5 heta tips!

Läs också: Kryddorna som gör dig smalare – 5 heta tips!

 

Redaktionens tips
Dela på: