Artikeln innehåller reklamlänkar

Förkyld? Du kan ha blivit smittad av ditt läppstift!

Kvinna har läppglans på sina läppar.

Smink kan både innehålla och sprida bakterier, svampar och andra otrevligheter. Bland annat förkylningsvirus. Särskilt gäller det produkter som kommer i kontakt med munnen, det vill säga läppglans och läppstift. Så vad ska man göra av sitt gamla läppstift om man har använt det när man har varit förkyld? Törs man fortsätta använda det eller riskerar man att bli sjuk igen? Svaret är ja – på båda frågorna. Det säger den amerikanske läkaren och professorn Philip Tierno i en intervju.

Du blir immun efter tio dagar

Ditt läppstift är med stor sannolikhet smittat med dina förkylningsvirus. Men det betyder inte nödvändigtvis att du kommer att smitta dig själv med en ny förkylning. Detta eftersom du inom cirka tio dagar kommer att ha bildat antikroppar mot det virus du blev förkyld av. Vill du vara på den säkra sidan väntar du alltså i tio dagar med att använda läppstiftet. Och torkar man av tippen på läppstiftet mot en pappersservett försvinner också en del av bacillerna.

Dessutom innehåller makeup oftast antibakteriella och konserverande ämnen som förhindrar bakterier och svamp från att växa till sig i dem (tack för det, konserveringsmedel!).

Men läppstift är faktiskt inte värst i klassen när det gäller bakterier och virus. Lipgloss samlar på sig mer otrevligheter än ett läppstift. Men den allra smutsigare attiraljen är faktiskt makeup-svampen. Enligt en ny studie är det inte ovanligt att de innehåller magsjukebakterien E-koli och streptokocker. I sin studie samlade forskare in över 400 använda sminkprodukter från kvinnor, bland annat läppstift, mascaror och beauty blenders (svampar).

Bakterier och svamp trivs i fukt

Mellan 70 och 90 procent av alla produkter innehöll bakterier och andra oönskade mikroorganismer. Och värst var beauty blenders. Bland annat hittade man svamp och bakterier som kan orsaka magsjuka, urinvägsinfektion och matförgiftning. Att just beauty blenders är sådana smitthärdar beror på att de ska fuktas före användning och många mikroorganismer trivs extra bra i en fuktig miljö. Därför ska svampar (och borstar!) rengöras ofta, och särskilt efter en förkylning! Dessutom ska de få torka ordentligt innan de används igen.

 5 fina nytillskott till necessären!

 

Toleriane Ultra är en creme för känslig hud

Pumpflaskor är ett bra val eftersom bakterier inte tar sig in i flaskan! Toleriane Ultra är en ansiktscrème som passar dig med torr problemhud. Kommer i lufttät förpackning som tillåter ett minimalt antal ingredienser. Köp här (länk till butik).

Twist med up mascara från bourjois

Var tredje månad ska man byta ut sin gamla mascara för att undvika bakterie tillväxt. Twist Up The Volume från Bourjois har två lägen på borsten. Köp här. (länk till butik)

Nyx Professional Slim Lip Pencil i färgen Plum

Läppennor är torrare än läppstift, därför trivs inte bakterier lika bra på den. Plus att de vässas ”rena” med jämna mellanrum. Nyx Professional Slim Lip Pencil i färgen Plum. Köp här.  (länk till butik)

Rengöring för makeupsvampar, Solid Cleanser från Beautyblender

Rengöringsmedel för din makeupsvamp ser till att du slipper onödiga bakterier. Solid Cleanser från Beautyblender. Köp här (länk till butik).

Långtidsverkande lipbalm med cold cream från Avène

Mjuka läppar med Cold Cream! Avène Cold Cream Lip Balm är långtidsverkande. Köp här. (länk till butik)

 

Fint guldglittrig ögonskugga Yves Saint Laurent Sequin Crush

Torra produkter som ögonskugga i puderform håller superlänge! YSL Eye Shadow i fina guldglitterfärgen Sequin Crush. Köp här (länk till butik).

 

Foto: TT

Läs mer: 

Gör det här istället för att komma till jobbet sjuk

Förkylningens fyra faser – och vad du kan göra åt dem

Larm: Smink köpt på nätet kan innehålla gift och bajs

 

Utvald läsning