SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Håll dig frisk i höst – 5 livsmedel som stärker immunförsvaret

14 aug, 2017 
AvMikaela Råberg
Håll dig frisk i höst. Med rätt livsmedel kan du boosta ditt immunförsvar inför förkylningssäsongen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi kan inte kontrollera alla virus som far omkring oss, men vi kan däremot göra vårt bästa för att stärka immunförsvaret och på så vis undvika förkylningar.

Här är livsmedlen du ska äta för att boosta immunförsvaret.

1. Vitlök

Vitlök sägs hålla oss friska och det stämmer faktiskt. Men det har ingenting med den starka doften att göra, utan det aktiva ämnet allicin som finns i vitlök.

Allicin skyddar växten mot angrepp av skadedjur och när vi får i oss det kan vi ta del av vitlökens antiseptiska och antimykotiska egenskaper.

Annons

Läs också: Både gott och hälsosamt: Så odlar du din egen vitlök

– Vitlök bidrar till en hälsosam bakterieflora, vilket rensar kroppen från toxiner, bakterier och virus, säger Anita Mirchandani, talesman för New York state dietetic association till Daily burn.

Hon rekommenderar färsk vitlök istället för kosttillskott.

2. Sötpotatis

Sötpotatis är inget som vanligtvis förknippas med bättre immunförsvar, men faktum är att sötpotatis är en utmärkt källa till A-vitamin.

Annons

A-vitamin håller synen, huden och slemhinnorna friska och ur en förkylningssynpunkt är just huden och slemhinnor viktiga för att stå emot envisa förkylningsbakterier.

Läs också: Sötpotatis – 7 härliga recept

3. Gurkmeja

Det är inte för intet som gurkmeja hyllas som superfood och den gula roten (färsk eller i pulverform) är rik på antioxidanter och betraktas som naturligt antiinflammatoriskt.

– Gurkmeja hjälper kroppen att göra sig av med toxiner och det är bevisat att de som konsumerar gurkmeja blir mindre mottagliga för förkylningar och hosta, säger Mirchandani.

Annons

Läs också: Gurkmeja som kosttillskott? 5 saker att veta först

4. Mörka bladgrönsaker

C-vitamin associeras vanligtvis med citrusfrukter, men mörka bladgrönsaker – så som spenat, grönkål, ruccola och mangold– är också bra källor till C-vitamin.

Ju mörkare färg desto bättre och ett tips är att tillaga bladen. När grönsakerna tillagas krymper de i storlek och det är lättare att få i sig större mängd än om bladen är råa.

Läs också: Grönkål är rena supermaten! Här är 7 goda recept

Annons

5. Bönor och nötter

Zink är en antioxidant som även fungerar antiinflammatoriskt. Ämnet förhindrar tillväxten av mikroorganismer, så som bakterier och virus, vilket leder till färre infektioner.

Och även när skadan redan är skedd – och du insjuknat – visar studier att zink kan förkorta sjukdomen och förhindrar förkylningsbakterierna från att föröka sig.

Läs också: Nyttigt och enkelt med bönor och linser

Utöver i bönor och nötter hittas zink också bland annat i ostron, spenat, nötkött, fläsk och ägg.

Annons

Källa: Daily burn, Legion Foto: IBL

 

Pigg och glad med rätt mat och dryck!

Läs också: Pigg och glad med rätt mat och dryck!

Annons