SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

När är barnet för sjukt för skolan? Ny tjänst hjälper dig avgöra

16 feb, 2018 
Det är inte alltid självklart vad som är feber och inte – därför har Apoteket skapat Feberskolan, som ska underlätta för föräldrar att avgöra när barnet behöver vara hemma från skolan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Den här tiden på året är många barn lite sjuka hela tiden. Snuvan är konstant och hostan kommer och går. Och när barnet har 40 graders feber, svettas, snörvlar och är helt orkeslös är det lätt att inse att det är vabbläge – men många gånger är det svårare att avgöra.

Läs också: Barnläkaren: Ta febermedicinernas risker på yttersta allvar! 

Apoteket får väldigt många frågor från föräldrar om just feber och barn – vilket varit grunden till Feberskolan. Feberskolan lär föräldrar allt de behöver veta om feber hos barn, och finns som broschyr på apoteken, samt att läsa på deras hemsida.

Här är ett utdrag ut Apotekets Feberskolan:

Vad är feber?

Feber är när kroppstemperaturen är högre än normalt. Det är ett av kroppens sätt att försvara sig mot bakterier eller virus. Feber är ingen sjukdom, utan ett symtom på en sjukdom. Vanligtvis är det en infektion, som ofta är ofarlig och läker av sig själv.

Annons

Läs också: RS-virus: Läkare varnar småbarnföräldrar 

Man brukar säga att feber är när kroppstemperaturen är högre än 38,0 grader. Normalt avläser man temperaturen med en decimal, till exempel 38,2 eller 38,5.

Vänta med att ta tempen

Barn som har lekt eller varit fysiskt aktiva får lätt högre kroppstemperatur, så låt gärna barnet vila i 30 minuter innan du tar tempen. Spädbarn bör vara avklädda när tempen kollas, eftersom varma kläder kan höja temperaturen. Tänk också på att mäta med samma termometer på samma ställe varje gång. Resultatet blir lättare att jämföra då, än om du mäter på olika ställen på kroppen.

Läs också: Influensa eller förkylning – här är symtomen

Att ta tempen på små barn

För barn under ett år rekommenderas att ta tempen i ändtarmen. På barn upp till sex månader förs endast den yttersta spetsen in. Smörj gärna in spetsen med fet salva eller olja på termometern, så går det lättare att föra in den. Om du använder en digital termometer piper det när den är färdig, ofta efter 15–30 sekunder.

Att ta tempen på lite större barn

Att mäta temperaturen i örat är ett bra alternativ för barn över ett år. Följ bruksanvisningen för termometern, så att mätningen blir rätt. Och mät inte i ett öra som nyss legat ner i en varm kudde eller just kommit in från kylan. Det påverkar temperaturen. Vänta i 10–15 minuter.

Läs också: 5 goda skäl att stanna hemma när du är förkyld

  • Läs mer på Feberskolan, apoteket.se/tema/feberskolan
  • Behöver du mer råd om vård av sjuka barn? Ring sjukvårdsrådgivningen på 1177.

Källa: Apoteket  Foto: IBL

Annons