SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Förkyld hela tiden? Här är 10 möjliga orsaker

04 maj, 2021 
Kvinna i soffa, hon är förkyld och blir det ofta.
Är du förkyld ofta? Eller är du sjuk väldigt länge när du väl blir förkyld? Här är en lista med saker som kan göra att du lättare blir mottaglig för sjukdom och återkommande förkylningar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker som hjälper vid förkylningBrand logo
5 saker som hjälper vid förkylning

Så var man där igen. Halsen gör ont, näsan rinner och musklerna ömmar – förkylningen är ett faktum. Men HUR är det möjligt? Du var ju sjuk för bara två veckor sen! Du kanske har testat allt från c-vitamin, echinea och vitlök till diverse receptfria läkemedel på apoteket – men inget kan hindra förkylningen när den är på väg.

Och visst, vissa blir helt enkelt sjuka oftare än andra och drabbas ofta av återkommande förkylningar. Våra immunförsvar ser trots allt olika ut och fungerar olika bra mot olika typer av "angrepp" från virus och bakterier. Men det finns också faktorer i din livsstil som kan göra dig mer eller mindre mottaglig för förkylning eller influensa. Här är tio exempel.

Se också Förkylningstider: Tvätta så här för att få bort alla bakterier.

Annons

Ofta förkyld? 10 möjliga orsaker

1. Långvarig stress

När vi stressar påverkas immunförsvaret negativt och långvarig stress kan göra oss mer mottagliga för infektioner. På längre sikt kan det få ännu mer allvarliga konsekvenser för hälsan.

När vi stressar utsöndras hormonet kortisol, som bland annat stör de vita blodkropparna och viktiga antikroppar från att reagera korrekt. Stress gör också att vi har lättare att hänge oss åt ohälsosamma beteenden som att äta onyttigt, dricka alkohol eller röka – aspekter som inte heller hjälper ditt immunförsvar.

Behöver du hjälp att stressa ner? Testa vår webbaserade stress-kurs här!

Kvinna som sover i säng.
Få ordentligt med sömn för att hålla förkylningen borta.

2. Sömnbrist

Sover du för lite ökar risken att du blir förkyld. En studie från 2009 visade att personer som sover mindre än sju timmar per natt löpte en tre gånger så stor risk att bli sjuka – jämfört med de som sover åtta timmar eller mer.

Annons

Även sömneffektiviteten, alltså hur stor del av tiden i sängen man faktiskt sov, tycktes spela stor roll. De med en sömneffektivitet på under 92 procent hade en 5,5 gånger större risk att bli förkylda. Forskarna trodde att en förklaring kunde vara att störd sömn påverkar kroppens reglering av inflammatoriska signalämnen, som immunförsvaret börjar producera när kroppen blir infekterad.

Här är några tips på hur du ökar din sömneffektivitet.

3. Näringsbrist

Ditt immunförsvar behöver vissa näringsämnen för att fungera. Bland annat har vi C-vitamin, som kan hjälpa till att lindra kroppens reaktion på stress. En studie från 2003 visade att personer med höga nivåer av vitamin C i blodet inte reagerade lika starkt, vare sig mentalt eller fysiskt, på stressande situationer. De återhämtade sig dessutom snabbare än de med lite C-vitamin.

Zink är en mineral som ofta nämns när man pratar om immunförsvaret. En metaanalys från 2011 där man analyserade 13 randomiserade studier om zink och immunförsvaret visade att den som tar tillskott av zink inom 24 timmar från de första förkylningssymtomen både var en sjuk kortare period, och fick mindre allvarliga symtom. Analysen visade att det var viktigt att ta tillskottet tidigt.

Annons

Även D-vitamin är viktigt att få i sig av för immunförsvarets skull. En forskningsrapport från 2017 visar att personer med D-vitaminbrist som börjar ta ett vitamintillskott dagligen eller varje vecka halverar sin risk att få luftvägsinfektioner.

4. Dålig handhygien

Är det något vi lärt oss av 2020 och corona och covid-19 så är det vikten av god handhygien! Vi rör i genomsnitt våra ansikten 23 gånger – i timmen. Och varje gång vi gör det riskerar vi att överföra bakterier och virus från våra händer så att de komma komma in i mun, näsa eller ögon och göra oss sjuka.

Förutom att sprida förkylning och influensa riskerar vi på detta sätt att utsättas för magsjuka genom kolibakterier och norovirus med mer.

5. För lite (eller för mycket) träning

Att vara fysiskt aktiv har i flera studier visat sig vara effektivt för att stärka immunförsvaret – inte bara mot förkylningsvirus utan till och med mot tillväxten av cancerceller.

Annons

En amerikansk forskningsrapport från 2018 visade att den som regelbundet var fysiskt aktiv bara fick hälften så många förkylningar som mer stillasittande personer. De var dessutom inte sjuka lika länge.

För mycket träning ger däremot kroppen en stressreaktion – och det gör (som vi nämnde i första punkten) att immunförsvaret fungerar sämre. Här kan du läsa PT:ns svar om hur mycket man behöver träna.

6. Du dricker för mycket

Alkoholintag minskar faktiskt kroppens vita blodkroppar – som ju är en stor del av vårt immunförsvar. Samtidigt försämras flimmerhårens aktivitet, och de blir sämre på att fånga upp viruspartiklar och bakterier från luften.

Alkohol kan även ta död på hälsosamma bakterier i magen, som står för en annan del av immunförsvaret, och samtidigt spä på inflammationer i kroppen.

Alkohol gör dessutom att du sover sämre, och sömnbrist är ju en annan av punkterna ovan som också sabbar för ditt inbyggda försvar mot sjukdomar.

Hand håller i munk med glasyr och strössel.
Socker gör immunförsvaret tillfälligt försvagat – kan vara bra att veta.

7. Du äter för mycket socker

Kakor, läsk och godis vet du säkert redan inte är nyttigt för din kropp, men inte bara på grund av att det skadar tänderna eller kan får dig att gå upp i vikt.

Annons

Vitt socker kan göra de vita blodkropparna sämre på att döda bakterier. I någon timme efter att ha ätit en massa socker är alltså ditt immunförsvar försvagat mot bakterierna som gör dig sjuk. En studie som gjordes vid Oxford University 1973 visade redan då att de vita blodkropparnas effektivitet sjönk med hela 50 procent efter att testpersonerna ätit mycket socker. Risken är att detta även gäller virus.

Här är mer mat du bör skippa när du är förkyld.

8. Du är uttorkad

Ofta får vi höra att det är viktigt att dricka mycket vatten när man är förkyld – men det är minst lika viktigt att dricka tillräckligt för att slippa bli sjuk. När du är uttorkad påverkar det även slemhinnorna och gör att de inte är tillräckligt fuktiga för att kunna hindra virus, bakterier och smuts från att ta sig in i kroppen genom mun, näsa och ögon.

När du är uttorkad ökar även risken för torra läppar som kan spricka, liksom känsliga näsgångar som lättare får sår där virus och bakterier kan komma in.

Annons

Vatten behövs också för kroppens naturliga detox-system (vilket är varför du blir uttorkad när du druckit mycket alkohol). Drick mer vatten! Så här mycket behöver du varje dag.

9. Antibiotika

Antibiotika tar man som bekant mot bakterier, inte mot virus som förkylningar eller influensa. Men när man går igenom en antibiotikakur kan det slå ut den naturliga bakteriefloran i tarmen, och DEN behövs ju för immunförsvarets förmåga att bekämpa bland annat virus. Risken för att bli förkyld ökar alltså av intag av antibiotika.

Det kan ta upp till ett halvår innan magen är tillbaka där den var innan antibiotikakuren, vilket gör att du kan vara extra mottaglig för förkylning under ganska lång tid.

Mamma håller om dotter med cancer.
En cancerbehandling kan göra dig mer utsatt för infektioner.

10. Nedsatt immunförsvar

Vissa människor har nedsatt immunförsvar, vilket gör att man lättare blir sjuk. Det kan bero på en sjukdom, eller på en behandling mot en sjukdom, exempelvis cytostatikabehandling mot cancer. Det kan också bero på en medfödd avvikelse i en eller flera gener, och kallas då svår kombinerad immunbrist, kallat SCID (severe combined immunodeficiency).

Läs exempelvis om Susanne som lider av primär immunbrist – som gör en förkylning livsfarlig.

Källor: 1177, Stresskliniken, Dagens medicin, MåBra, IQ.se, Socialstyrelsen Foto: TT

Annons