HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Snoret kan avslöja hur du mår – det här betyder färgen

12 okt, 2021 UPPDATERAD 15 mar, 2023
Kvinna som snyter sig.
Snor är ju någonting som vi alla har så de flesta har nog någon gång funderat över dess konsistens eller färg.
ST-läkaren förklarar vad det egentligen kan betyda när snoret är klart, gult, grönt eller brunt.
Annons

Rinner näsan, är den täppt eller kanske märker du knappt av den? Oavsett vad så fyller snoret, som antingen kan göra massa väsen av sig eller ingenting alls, en viktig funktion.

5 saker som hjälper vid förkylningBrand logo
5 saker som hjälper vid förkylning

Det fuktar våra slemhinnor i näsa och svalg men fungerar också som ett första försvar mot främmande ämnen som det fångar upp. Det kan handla om alltifrån damm till bakterier och virus.

Till råga på detta kan det faktiskt också visa hur vi mår och skvallra om en kommande sjukdom. Men du kanske har märkt att det skiftar i färg ibland. Så vad kan de olika färgerna egentligen säga oss?

Det här betyder färgen på ditt snor

Tracy Ghattas är ST-läkare inom allmänmedicin. Hon har också ett TikTok-konto vars videos om just snor blivit omåttligt populära. För MåBra berättar hon om vad de olika färgerna på snoret kan betyda.

Annons

– Snoret kan berätta hur våra luftvägar mår. Till exempel när pollensäsongen är igång blir många täppta och snuviga, vilket i det fallet tyder på inflammation i slemhinnorna. Sen behöver inte färgen på snoret alltid betyda någonting. Många barn går runt med gult eller grönt snor, utan att ha behov att träffa läkare, säger Tracy Ghattas.

Genomskinligt snor – ingenting att bry sig om

Att ha genomskinligt eller klart snor är helt normalt. Det är så de flesta av oss har det. Då består det av nästan 95 procent vatten, lite salter, proteiner och antikroppar.

När det är kallt ute kan det upplevas som att man får mer genomskinligt snor. Det beror på att när vi pratar eller andas med öppen mun i kyla så bildas kondens när vätskan från munnen kommer i kontakt med näsan.

Eftersom snoret då blandas ut med vatten upplevs det som mer eftersom det blir rinnigare. Det betyder alltså inte att det är bakterier, virus eller någonting annat dåligt i det.

Annons

Är du alltid snorig? 9 möjliga orsaker

  • Du är allergisk mot något i din närhet
  • Du har drabbats av kronisk bihåleinflammation
  • Du har brutit näsan tidigare och har ett snett sittande septum (skiljeväggen mellan näsborrarna)
  • Du är gravid
  • Du har vasomotorik rinit (överkänsliga slemhinnor)
  • Du har förstorad adenoid (en körtel i halsen som skyddar mot infektioner)
  • Du har förstorade näspolyper
  • Du har trånga näsgångar/förstorad näsmussla
  • Du är stressad

Läs mer om orsakerna samt hur du kan åtgärda din rinnande näsa här.

Vitt och grumligt snor – kan betyda att näsan är täppt

Den här färgen och konsistensen behöver inte heller betyda att det är någon bakterie eller ett virus som gjort intåg. Däremot kan det tyda på att näsan av någon anledning är täppt. Om näsan är täppt så förlorar den lite av sin fuktighet vilket bidrar till att snor torkar in. Då blir det vitt och grumligt.

Exempel på när detta kan ske är om man har en allergi som gör näsan täppt eller försöker att vänja sig av vid nässpray.

Gult eller orange snor – immunförsvaret angriper någonting

Om snoret är gult kan man börja fundera över om det kanske är bakterier eller något virus som gjort intåg. Färgen kommer nämligen av våra vita blodkroppar och enzymer på dem som gått ut i snoret. De är alltså där av en anledning och slåss mot någonting i kroppen.

Annons

– Gul är bara en mildare variant av grönt snor. Det har att göra med koncentrationen av immunceller och ju fler immunceller, desto grönare snor. Det går inte att säga var i förkylningen du är baserat på snorets färg, säger Tracy Ghattas.

Grönt snor – kroppen går hårdare mot bakterier eller virus

Om snoret är grönt är det egentligen bara ännu mer vita blodkroppar som gått ut i snoret jämfört med det gula. Här bör man alltså vara ännu mer försiktig gentemot andra och tvätta händerna samt hålla avstånd. Även här bör man vara vaksam på andra symtom i kombination.

– Om du mår bra generellt behöver du inte göra någonting. Men om du har feber och är allmänpåverkad kan det vara av värde att besöka läkare. Då kan det röra sig om en bakteriell infektion som kan kräva antibiotikabehandling, säger Tracy Ghattas.

Rött eller rosa snor – finns blod i snoret

Det kan man antagligen gissa sig till men om man har rött eller rosa snor så är det blod i snoret. Det beror oftast på att man har torra slemhinnor för att man befinner sig i en torr miljö eller för att man petat i näsan. Nässpray kan också vara en bov i dramat.

Annons

Men har man inte gjort någonting som skulle kunna ha bidragit till detta är det viktigt att kolla upp. Det händer jättesällan men har man otur kan det bero på en tumör, dock oftast i kombination med andra symtom också.

Svart eller brunt snor – svamp eller miljö

Ofta får man den här färgen av miljön man befinner sig i. Till exempel kan man få nästintill svart snor av mycket damm, avgaser eller annat som ger mörka partiklar. Rökare kan också få denna färg på snoret.

Det här tillhör ju snorets uppgift, att fånga upp saker. Men är man inte rökare eller befinner sig i miljöer som kan ha bidragit så kan det tyda på svamp. Det är dock ovanligt om man inte av någon anledning har nedsatt immunförsvar.

Ser man ingen anledning till färgen eller tror att det kan vara svamp så är det viktigt att söka vård.

Foto: TT

Annons