Snoret kan avslöja hur du mår – det här betyder färgen

Kvinna som snyter sig.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:15

Efter reklamen: 5 saker som hjälper vid förkylning

(1:15)

Rinner näsan, är den täppt eller kanske märker du knappt av den? Oavsett vad så fyller snoret, som antingen kan göra massa väsen av sig eller ingenting alls, en viktig funktion.

Det fuktar våra slemhinnor i näsa och svalg men fungerar också som ett första försvar mot främmande ämnen som det fångar upp. Det kan handla om alltifrån damm till bakterier och virus.

Till råga på detta kan det faktiskt också visa hur vi mår och skvallra om en kommande sjukdom. Men du kanske har märkt att det skiftar i färg ibland. Så vad kan de olika färgerna egentligen säga oss?

Agnes Wold: “Därför kan du inte äta dig till ett starkare immunförsvar”

Det här betyder färgen på ditt snor

Tracy Ghattas är ST-läkare på Kungsängens vårdcentral. Hon har också ett TikTok-konto vars videos om just snor blivit omåttligt populära. När hon gästade Malou efter tio i TV4 berättade hon mer om vad de olika färgerna på snoret kan betyda.

– Snor kan berätta lite om vår hälsa och vad som händer i kroppen. Sen betyder det ju inte alltid någonting men i kombination med andra symtom och att förändringen inte försvinner kan färgen säga mycket, säger hon i programmet.

Genomskinligt snor – ingenting att bry sig om

Att ha genomskinligt eller klart snor är helt normalt. Det är så de flesta av oss har det. Då består det av nästan 95 procent vatten, lite salter, proteiner och antikroppar.

När det är kallt ute kan det upplevas som att man får mer genomskinligt snor. Det beror på att när vi pratar eller andas med öppen mun i kyla så bildas kondens när vätskan från munnen kommer i kontakt med näsan.

Eftersom snoret då blandas ut med vatten upplevs det som mer eftersom det blir rinnigare. Det betyder alltså inte att det är bakterier, virus eller någonting annat dåligt i det.

Vitt och grumligt snor – kan betyda att näsan är täppt

Den här färgen och konsistensen behöver inte heller betyda att det är någon bakterie eller ett virus som gjort intåg. Däremot kan det tyda på att näsan av någon anledning är täppt. Om näsan är täppt så förlorar den lite av sin fuktighet vilket bidrar till att snor torkar in. Då blir det vitt och grumligt.

Exempel på när detta kan ske är om man har en allergi som gör näsan täppt eller försöker att vänja sig av vid nässpray.

Därför bör du skölja näsan – så här gör du

Gult snor – immunförsvaret angriper någonting

Om snoret är gult kan man börja fundera över om det kanske är bakterier eller något virus som gjort intåg. Färgen kommer nämligen av våra vita blodkroppar och enzymer på dem som gått ut i snoret. De är alltså där av en anledning och slåss mot någonting i kroppen.

– Nu kanske man ska vara lite mer vaksam på om man känner sig allmänt påverkad, alltså på andra symtom tillsammans med det här. Gult snor är inte farligt men man bör eventuellt vara försiktig gentemot andra. Man har ju någonting men man vet inte vad det är, säger Tracy Ghattas i programmet.

Grönt snor – nu går kroppen hårdare mot bakterier eller virus

Om snoret är grönt är det egentligen bara ännu mer vita blodkroppar som gått ut i snoret jämfört med det gula. Här bör man alltså vara ännu mer försiktig gentemot andra och tvätta händerna samt hålla avstånd. Även här bör man vara vaksam på andra symtom i kombination.

– Nu kan det vara bra att träffa någon på en vårdcentral. Man säger att om det inte går över inom tolv dagar så ska man definitivt söka vård, eller om man märker att man är allmänpåverkad i samband med grönt snor. Då är det också viktigt att kolla upp, säger Tracy Ghattas.

7 saker som kan mota och lindra förkylningar – enligt läkare

Rött eller rosa snor – av någon anledning finns blod i snoret

Det kan man antagligen gissa sig till men om man har rött eller rosa snor så är det blod i snoret. Det beror oftast på att man har torra slemhinnor för att man befinner sig i en torr miljö eller för att man petat i näsan. Nässpray kan också vara en bov i dramat.

Men har man inte gjort någonting som skulle kunna ha bidragit till detta är det viktigt att kolla upp. Det händer jättesällan men har man otur kan det bero på en tumör, dock oftast i kombination med andra symtom också.

Svart eller mörkbrunt snor – har oftast med miljön att göra

Ofta får man den här färgen av miljön man befinner sig i. Till exempel kan man få nästintill svart snor av mycket damm, avgaser eller annat som ger mörka partiklar. Rökare kan också få denna färg på snoret.

Det här tillhör ju snorets uppgift, att fånga upp saker. Men är man inte rökare eller befinner sig i miljöer som kan ha bidragit så kan det tyda på svamp. Det är dock ovanligt om man inte av någon anledning har nedsatt immunförsvar.

Ser man ingen anledning till färgen eller tror att det kan vara svamp så är det viktigt att söka vård.

Källa: Malou efter tio

Foto: TT

Redaktionens tips

Förkyld hela tiden? Här är 10 möjliga orsaker

Förkylnings- och influensatider – så tvättar du så att bakterierna dör

6 saker du kan göra för att skydda dig mot virus

Dela på: