Fråga läkarenSmärta och värkSköldkörtelnHögt blodtryckKlimakterietTäta bröstOm MåBra

9 myter och sanningar om förkylning – överläkaren svarar

21 nov, 2017
AvNanna von Knorring
Blir man förkyld om man klär sig dåligt när det är kallt? Finns det några huskurer som verkligen biter på förkylningen? Läkaren reder ut vilka förkylningsmyter som stämmer och vilka som inte gör det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Under vinterhalvåret drabbas många av en årlig förkylning eller två (eller fler). Vilken huskur som fungerar mot förkylning, hur länge den sitter i och hur förkylningen smittar kan det florera flera olika åsikter om.

Johan Westin, överläkare på Infektionskliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, reder här ut vilka myter som är falska, sanna och vilka som ligger precis på gränsen.

1. ”Man kan bli förkyld av kyla”

FALSKT

– Nej, man blir inte förkyld av kyla, utan när man smittas av ett virus, vilket oftast sker inomhus när någon hostar eller nyser på en. Däremot är vissa förkylningsvirus vanligare på vintern och vissa studier menar att man är mer mottaglig när man är ute och det är kall, torr luft eftersom slemhinnan påverkas och blir torrare, säger Johan Westin.

Läs också: Stor guide: Så slipper du förkylningar i vinter!

2. ”Stress gör en mer mottaglig för förkylningar”

SANT

– Om man är pressad, stressad eller på annat sätt i obalans är man känsligare för alla möjliga typer av sjukdomar eftersom immunförsvaret påverkas av stress. Det är möjligt att risken för att man blir mer mottaglig för smittor ökar något om man sover dåligt och pressar kroppen, säger Johan Westin och tillägger:

Annons

– Man kan bli förkyld ändå, men ju mer man sköter sig desto bättre mår man.

Läs också: 7 smarta tips som lindrar och förebygger förkylningar

3. ”Det bästa sättet att undvika förkylning är att ha god handhygien”

SANT & FALSKT

– Man anser att den viktigaste smittvägen är droppsmitta, men kontaktsmitta har viss betydelse. Det viktigaste gällande handhygienen är att låta bli att peta sig i näsa och ögon samt att tvätta händerna om man varit nära någon som är sjuk. Handhygien kan ha en viss betydelse, men i de flesta fall andas man in viruset, säger Johan Westin.

Läs också: Förkyld? Här är bästa hälsomaten!

4. ”Man ska hålla sig på en armlängds avstånd från förkylda för att inte bli smittad”

SANT

– Det kan vara klokt att göra eftersom risken att personen nyser eller hostar på en minskar. Man ska absolut inte bjuda hem snuviga personer för att hälsa på spädbarn eftersom de kan bli allvarligt sjuka av det. Har man en nyfödd ska man inte heller åka buss eller julhandla bland förkylda människor, råder Johan Westin.

Annons

Läs också: Förkylning – det här ska du inte äta

5. ”Jag träffade ett barn som var sjukt igår, det är säkert hen som smittat mig”

SANT

En smitta kan slå ut så fort som på en dag.

– Ja, inkubationstiden kan vara en till tre dagar och i vissa fall längre, men man kan bli sjuk dagen efter man blivit smittad, säger Johan Westin.

Läs också: 5 signaler på att din förkylning är något annat

6. ”Jag har ingen feber, det kan inte smitta”

FALSKT

Går du till jobbet förkyld eftersom du inte har feber? Då ska du sluta med det.

– Man kan vara infekterad med luftvägsvirus utan att ha feber. Man är som mest smittsam när symtomen precis brutit ut under de första dagarna, säger Johan Westin.

Läs också: Därför ska du skippa juicen vid förkylning

7. ”Ät mer C-vitamin så blir du frisk snart”

FALSKT

– Det är ganska välstuderat och det finns inga övertygande bevis. Det är inte omöjligt att det finns en viss effekt, men det är väldigt svårt att med vetenskapliga metoder visa att något har effekt när det rör sig om ett kort sjukdomsförlopp som går över spontant efter några dagar, säger Johan Westin och tillägger:

Annons

– Däremot är allt som gör att man känner sig bättre på sätt och vis bra.

Läs också: Ny studie: C-vitamin skyddar mot hjärtsjukdomar

8. ”Det finns huskurer som fungerar”

FALSKT & SANT

– Det finns inga vetenskapliga studier som visar att någon huskur fungerar. Man har undersökt alla möjliga typer av behandlingar och det finns såklart sådana som ingen forskat på. Oftast handlar det mer om en känsla av att man känner sig bättre. Tar man paracetamol känner man sig lite bättre även om förkylningen inte går över snabbare. Om det finns en huskur som man tycker man känner sig bättre av kan man prova det, men det finns inget vetenskapligt belägg. Dock har ju alla behandlingar en viss placeboeffekt, säger Johan Westin.

Läs också: Letar du efter huskurer mot förkylning? MåBra har bästa listan!

9. ”Det är dåligt att träna om man är förkyld”

SANT

– I början av en virusinfektion ska man inte träna så man tar ut sig helt. Vissa virus kan orsaka hjärtmuskelinflammation och påverka hjärtfunktioner, därför är det bra att vila några dagar vid en luftvägsinfektion. Man behöver naturligtvis inte avstå träning hur länge som helst, men framförallt i början.

Läs också: Träning – rena dunderkuren mot förkylning!

Ett sätt att förebygga förkylningar och influensa är att årligen vaccinera sig mot dem på sin vårdcentral, något Johan Westin rekommenderar för alla som tillhör riskgrupper. Till riskgrupperna hör bland andra äldre över 65 år samt de som har kroniska sjukdomar.

Foto: Shutterstock

 

 

Annons