Därför ger sig inte förkylningen – tre ovanor som förlänger din förkylning

Nysningar, rosslig hosta, rinnande näsa och evig halsont. Förkylningens symtom är inte trevliga och något alla helst slipper. Ibland kan det dock kännas som att förkylningen aldrig vill ge sig.

– En förkylning varar i snitt mellan tre till fem dagar, men efter det kan man exempelvis ha hosta under en längre tid. Har man en lungsjukdom, exempelvis astma, så kan man bli rätt sjuk av en vanlig förkylning eftersom det kan påverka de vanliga astmasymtomen, säger Johan Westin, överläkare på Infektionskliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs också: 9 myter och sanningar om förkylning – överläkaren svarar

Varför känns det då ibland som om man är förkyld i flera veckor, om en förkylning ska gå över efter en knapp vecka? Det kan handla om flera olika virusinfektioner som avlöser varandra, vilket kan skapa en känsla av att man har en och samma förkylning under en lång tid, menar Johan Westin.

Förutom nya virus, finns det ett antal ovanor som kan förlänga förkylningen och dess symtom. Här följer tre ovanor som du ska se upp för när du är förkyld.

1. Du röker

Rökning och att andas in tobaksrök kan bland annat irritera din ömma hals och förvärra din hosta, enligt The American Lung Association.

– Rökning är en bevisat dålig livsstilsfaktor och skapar luftvägsproblem i sig. Om lungorna är skadade kan förkylningssymptomen sitta kvar längre, säger Johan Westin.

Läs också: Undvik förkylningen – sluta röra vid de här sakerna

2. Du slarvar med vilan

Eftersom en lång förkylning egentligen kan handla om flera infektioner tätt inpå varandra gäller det att inte slarva med vilan och att inte gå till jobbet för tidigt när man fortfarande känner sig hängig.

– Man är mer mottaglig för nya infektioner precis efter en luftvägsinfektion eftersom slemhinnorna blir ömtåliga och känsliga, särskilt efter influensa, säger Johan Westin.

3. Du överdoserar med nässpray

Se till att följa råden på nässpraysförpackningen – annars kan du förvärra din förkylning.

– Nässpray är oftast bra och hjälper en att andas genom näsan, men om man använder det under en lång tid kan effekten bli motsatt. Då driver den snarare på nästäppan, säger Johan Westin.

Läs också: 5 kryddor att lägga i maten – om du ständigt är förkyld

Källa: Intervju med överläkare Johan Westin, Insider
Foto: Shutterstock

 

Utvald läsning