HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Slipp förkylningen i jul – här är bästa tipsen

22 dec, 2017 
AvHelena Sjögren
Slipp förkylningen i jul – här är bästa tipsen
Stress ligger ofta bakom att du blir sjuk så fort det vankas semester. Men det går att undvika! "Dra ner på kraven", säger psykologen Maria Farm till Expressen.
Annons

Vi är många som har varit där. Första dagen på semestern och febern, snuvan och huvudvärken kommer som ett brev på posten.

Den så kallade weekend- eller fritidssjukan är ett vanligt fenomen som kan kopplas ihop med stress.

– Det är verkligen något att ta på allvar, att du är så trött i din kropp och ditt psyke att du blir sjuk. Ofta något som pågått ganska länge och nästan blivit en personlighetstyp, att man kör över kroppens egna signaler och till slut blir det stopp i systemet, säger Maria Farm till Expressen.

Enligt en holländsk studie upplever många semestern som ostrukturerad jämfört med den inrutade arbetsvardagen. Under ledigheten förväntas de dessutom återknyta nära relationer med familj och vänner, vilket kan upplevas som krävande för den som sällan är hemma.

Trappa ner inför ledigheten

Men det finns sätt att undvika att drabbas.

Enligt Maria Farm är det vanligt att vi precis innan semestern drabbas av en omotiverad tidsoptimism. Vi vill gärna hinna klart så mycket som möjligt innan vi går på ledighet.

Annons

Vi riskerar därmed att jobba längre dagar än vi brukar eller ta med jobbet hem. Inget av dem är något som Maria Farm rekommenderar.

– Dra ner på kraven. Jag brukar säga att mina klienter ska stryka minst hälften av det som står deras att göra-lista, då brukar det bli lagom.

I stället för att trappa upp bör vi trappa ner. De sista dagarna innan semestern kan det vara en god idé att ha ett lite lugnare tempo. Då förstår också kroppen att det vankas semester och du slipper ägna första semesterveckan åt att varva ner.

Maria Farms slutliga råd är att lita på att du duger.

– Ur ett helhetsperspektiv handlar prestation också om hur man mår och tar hand om sig själv – man kan faktiskt se det som en arbetsuppgift om man vill. Pressar man sig själv hårt och inte tar hand om sig själv så kommer det man gör på jobbet inte att bli lika bra, rent krasst. Vi är våra egna viktigaste arbetsverktyg och behöver hålla i längden. Bränner man ut sig har man en lång väg tillbaka och det kommer dröja innan man kan arbeta och prestera igen, säger hon till Expressen.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Läs mer:

 Blir du sjuk när du är ledig? Här är anledningen

Experten: Så slipper du stress under semestern – och kommer tillbaka utvilad

7 smarta tips som lindrar och förebygger förkylningar

Annons