Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Gör det här istället för att komma in till jobbet sjuk

16 feb, 2018 
AvDavid Johansson
Nej, ingen ser dig som en hjälte som 'biter ihop' – det är snarare själviskt att komma sjuk till jobbet. Här är några siffror du bör känna till.
Annons

Vi är mitt inne i ett brinnande vabruari, och som brukligt känns det här året värre än det förra. Det snörvlas i kontorslandskap, vinterkräksjukan är ett ständigt närvarande hot och många envisas med att komma till jobbet eftersom de ”är bara lite snoriga”.

Vårt immunförsvar körs i botten under de mörka månaderna, och vi håller oss inomhus nära kollegor, familj, skolkamrater och vänner. Det gör att vi blir avsevärt mycket mer exponerade för smitta, och det här peakar i februari vilket har resulterat i den ökända vabruaritermen.

Läs också: 7 smarta tips som lindrar och förebygger förkylningar

Vid en första anblick kanske det känns som en sympatisk gest att komma in till jobbet trots att man borde ligga hemma i sängen och vila. ”Jag tar en för laget” är nog en ganska vanlig tankebana hos många. Men faktum är att man gör alla en otjänst genom att komma in till jobbet om man är lite sjuk; väldigt få är så oumbärliga att ens kollegor inte kan hantera ens frånvaro några dagar. Samtidigt utgör den sjuke en smittorisk för sina kollegor, och är någon av dina kollegor gravid eller har små barn hemma, och tar med sig sjukdom hem, kan det få ganska allvarliga konsekvenser. Även äldre människor är extra känsliga för smitta.

Annons

Läs också: 8 saker du inte visste om kroppstemperaturen.

I en undersökning gjord av hygien- och hälsobolaget Essity tillfrågades omkring 15 000 personer från 15 olika länder, varav omkring tusen var svenskar, om sin syn på hygien och sjukdomar på arbetsplatsen.

Av de tillfrågade svarade ungefär en tredjedel att de anser det okej att gå till jobbet när de hostar och snorar, och en annan tredjedel ansåg det vara egoistiskt och störigt. Ungefär 19 procent blir direkt upprörda av det.

Läs också: Stor guide: Så slipper du förkylningar i vinter!

Essity frågade Bertil Kaijser, överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, vad som egentligen gäller kring smittorisker och tillfrisknande. Han menar att man bör ta följande fakta i beaktning:

Stanna hemma när du är förkyld

– För att förhindra smittspridningen är detta den enda regeln. Stanna framförallt hemma de första dagarna du blivit sjuk, eftersom vi då smittar som mest.

Annons

Vila

– Även om det är bra att möjligheten till att jobba hemifrån finns, bör man ändå tänka på att kroppen återhämtar sig snabbare om man vilar.

Läs också: Förkylning: 9 myter och sanningar

Tvätta händerna

Malin Herrman är produktchef för Tork på Essity, och presenterar skrämmande äckliga siffror om handhygien.

– Är man noga med handhygienen smittas man inte lika lätt. Tyvärr visar vår undersökning att vi slarvar. 16 procent låter bli att tvätta händerna efter ett toalettbesök och inte ens hälften tvättar händerna efter att man snutit sig.

Foto: IBL

Annons