Varför ska man dricka mycket vatten när man är sjuk?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Visst förlorar vi vätska när vi är febriga, svettiga och snoriga. Och visst kan det vara bra att dricka vatten när man har urinvägsinfektion. Det kan därför kännas logiskt att följa rådet och dricka mer än vanligt.

Men faktum är att det inte finns några klara bevis för att det skulle vara bra att dricka mycket vatten när man är förkyld. Tvärtom.

Man kan faktiskt överdosera och bli vattenförgiftad, vilket nyligen drabbade en brittisk kvinna med urinvägsinfektion. Hon hade fått rådet att dricka motsvarande en liter i timmen. Även en kvinna med magbesvär drack stora mängder vatten och blev förgiftad.

Med anledning av de två fallen gick forskare igenom det vetenskapliga läget på området – och man fann inget som tydde på att man blir frisk fortare om man dricker mer vatten när man har en infektion i kroppen. Det finns alltså ingen grund för rådet att dricka mer vatten när man är sjuk, konstaterar de.

För de flesta räcker det att dricka när man är törstig. Möjligen kan äldre människor behöva tänka lite extra på att få i sig vatten.

Källa: Medical News Today

Foto: Thinkstock

 

5 vanliga myter om vatten?

Läs också: 5 vanliga myter om vatten?

 

 

Redaktionens tips
Dela på: