En del av

Förkylningsmyten: Spelar snorfärgen någon roll?

10 dec, 2017 
AvNanna von Knorring
barn snor snuva förkylning
Spelar färgen på snoret hos barn någon roll? Många föräldrar tror att den kan avslöja om det rör sig om bakterier eller virus – men riktigt så enkelt är det inte.
Annons

En ihärdig myt bland småbarnsföräldrar är att färgen på snoret hos ett förkylt barn kan avslöja om det rör sig om en virus- eller bakterieinfektion. Enligt myten tyder tjockt, färgat snor på bakterier, medan tunt, genomskinligt snor innebär virus. Men myten stämmer tyvärr inte.

Varken färgen eller konsistensen avslöjar om det är bakterier eller virus det rör sig om, men snoret kan avslöja något annat. Snoret är nämligen ofta tunt och rinnigt i början av en förkylning och blir tjockare först efter ett tag. Sedan kan det bli antingen gult, grått eller grönt, något som kan variera från förkylning till förkylning.

Smittar lätt från barn till barn

Att barn drabbas av förkylningar är vanligt eftersom att det smittar lätt från barn till barn. Då gäller det att låta barnen vila, dricka vatten och vara noga med att tvätta händerna ofta. Snuva och hosta kan sitta i under en till två veckor, men går oftast över av sig själv.

Om barnet inte mår bättre efter en vecka, har hög eller långvarig feber, har ont i örat, inte vill äta eller dricka eller har svårt att andas bör man söka sig till vården. Snuva i sig är sällan något skäl till oro, förutom om enbart den ena näsborren är täppt. Det kan tyda på en bihåleinflammation och bör då kollas upp av vården.

Källa: Min Doktor, Vårdguiden

Foto: Shutterstock

Annons