Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Årets influensa kommer att slå hårt mot de yngre

06 okt, 2017 
Årets influensa är av typen B – en sort som brukar slå hårdast mot barn och ungdomar. "Men man kan ändå bli smittad och svårt sjuk, så man ska inte tro att bara yngre drabbas", säger säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Förra säsongens influensa var av typen H3N2 – vilket är en variant som oftast slår hårdare mot äldre personer. I år ser det ut att vara influensa B som kommer att dominera, och den brukar snarare slå mot ungdomar och människor i medelåldern.

– Det beror på hur man bygger upp immunitet och hur viruset förändras. Influensa B förändras inte alls på samma sätt som H3N2. Många äldre personer har redan byggt upp en ganska bra immunitet mot influensa B. Men man kan ändå bli smittad och svårt sjuk, så man ska inte tro att bara yngre drabbas. Alla kan drabbas av influensa B, säger Mia Brytting, chef för Folkhälsomyndighetens enhet för laborativ virus- och vaccinövervakning, till Ekot.

Läs också: Influensaplåster kan få fler att vaccinera sig

Även om viruset är svårt att skydda sig mot helt, men det finns tips för att mildra symptomen.

– Tillhör man en riskgrupp så är det absolut bästa skyddet att vaccinera sig. Man har aldrig 100 procent skydd av influensavaccinet, men är man vaccinerad blir man lindrigare sjuk. Det är ju en stor skillnad på att vara influensasjuk och att få lunginflammation på grund av influensa, säger Mia Brytting.

Källa: Ekot  Foto IBL

Stor guide: Så slipper du förkylningar i vinter!

Läs också: Stor guide: Så slipper du förkylningar i vinter!

Annons