SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

5 signaler på att din förkylning är något annat

04 apr, 2017 
Dras du med en förkylning som inte vill gå över – eller blev du sjuk direkt när du blivit frisk? Här är några tecken på att du borde kolla upp förkylningen med en läkare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Uppdaterad 19/8 2019.

Snuva, hosta, halsont och någon febertopp hör till det normala när du råkar ut för en förkylning. Men symptomen är också lätta att blanda ihop med andra, allvarligare hälsoproblem som du behöver söka vård för.

Här är fem signaler från din kropp som tyder på att förkylningen är något annat.

Du har varit sjuk längre än tre veckor

En vanlig förkylning kan hänga i mellan tre dagar och tre veckor. Men är du fortfarande dålig efter tre veckor, utan att ha blivit bättre, ska du vara vaksam – särskilt om det handlar om hosta. Det kan vara tecken på astma eller lunginflammation, eller något annat lungpatogen.

Du får en backlash

Har du börjat bli bättre, men plötsligt slår sjukdomen till igen – och värre den här gången? Då är det läge att stanna upp och kanske prata med en läkare, särskilt om det gäller svår hosta och hög feber. Det kan vara tecken på en följdsjukdom, till exempel lunginflammation eller bronkit.

Annons

Snoret byter färg

Om snoret under förkylningen byter till en konstig färg (ex brun, grön, blodig) är det ett tecken på att något skumt pågår i kroppen. Det är ett tecken på de vita blodkropparnas kamp mot infektionen i kroppen – och att den kanske inte går som den ska.

Du tappar vikt

Att gå ner lite i vikt när man kanske inte har så stor matlust under en förkylning är inte så konstigt. Men om du fortsätter gå ner i vikt när du äter som vanligt igen – det är något helt annat. Oprovocerad viktminskning i kombination med förkylningssymptom kan vara tecken på otrevliga saker som hypertyreos, cancer, bakterieinfektioner och till och med HIV. Kolla upp med en gång!

Du får ont någonstans

Smärta eller tryck i någon kroppsdel under en förkylning kan betyda att den delen behöver lite extra uppmärksamhet. Till exempel kan svår halsont vara tecken på halsfluss, tryck över näsan vara bihåleinflammation eller smärta i öronen visa på öroninflammation. Ta tecknen på allvar innan det blir värre.

Källa: Womans Health   Foto: Thinkstock

Läs mer:

7 smarta tips som lindrar och förebygger förkylningar

Förkyld? Här är bästa hälsomaten!

NYTT: Vi har använt fel vitamin mot förkylning

Förkylning – det här ska du inte äta

 

 

Annons