SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

I dessa länder finns coronaviruset – och så många har smittats

27 jan, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Coronaviruset har smittat flera olika länder
Coronaviruset 2019-ncov sprider sig över världen. USA, Frankrike och Australien är bara några av de länder där bekräftade fall av smittan har hittats.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Artikeln är uppdaterad 2020-01-31

Läs mer: Första fallet av Coronaviruset i Sverige

Just nu pratar hela världen om coronavirus. I skrivande stund har ca 10000 personer smittats och över 200 personer har dött till följd av sjukdomen. Bland de drabbade finns en nioårig flicka, uppger de kinesiska myndigheterna. Hon är hittills den yngsta som drabbats av viruset. Hur hon mår finns det dock inga uppgifter om.

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka förkylning och lunginflammation. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det ett antal olika coronavirus, det som just nu härjar har fått namnet 2019-ncov. Tidigare har stora epidemier av de två coronavirusen SARS och MERS dödat hundratals personer genom åren.

Coronaviruset förväntas spridas ytterligare

Förutom SARS och MERS-coronavirus som kan orsaka svår nedre luftvägsinfektion med komplikationer i flera organ, bland annat njursvikt, så ger infektion med övriga coronavirus milda förkylningssymptom, hosta, halsont och feber. I undantagsfall kan dock allvarligare sjukdomsförlopp med lunginflammation inträffa även för dessa coronavirus, men då framförallt hos de med hjärt-lungsjukdom, nedsatt immunförsvar eller hög ålder, det skriver Folkhälsomyndigheten.

Annons

Antalet döda i coronavirusutbrottet i Kina fortsätter att stiga, trots att man tagit till mängder av åtgärder i landet och stängt av all kollektivtrafik. UD avråder från icke-nödvändiga resor till Hubeiprovinsen, för att undvika smitta.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har smittan spridit sig långt utanför Kina, till länder som USA, Frankrike och Australien. ”Det förväntas komma fler fall av smittan i andra delar av världen. Därför bör alla länder vara beredda på tidig upptäckt, isolering och ärendehantering, kontaktspårning och förebyggande av vidare spridning av 2019-nCoV-infektion”, skriver WHO i ett pressmeddelande.

Länderna coronaviruset spridits till

Under helgen kom nya uppgifter om att två personer vårdas för luftvägsbesvär vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. De har testats för bland annat coronavirus, men även för vanligt förkylningsvirus och influensa, skriver Sydsvenskan. Provsvaren, som kom idag måndag, visar att de två personerna inte bär på smittan.

Annons

I flera andra länder är hundratals patienter under observation och provtagning för att eventuellt vara smittade. I USA bekräftade U.S. Centers for Disease Control and Prevention att de har mer än 60 patienter under observation för möjlig infektion i över 20 stater.

Nedan delar WHO med sig av det antal bekräftade fall av coronavirus i länder utanför Kina.

Thailand:  14

Hong Kong:  12

Taiwan:  8

Japan:  9

Macau:  7

Malaysia : 8

Singapore :  10

Australia:  9

USA:  6

Frankrike:  5

Tyskland:  4

Korea:  6

Kanada:  3

Vietnam:  2

Italien: 2

Kambodja:  1

Nepal:  1

Indien: 1

Sri Lanka:  1

Filippinerna: 1

Sverige: 1

Källa: Svt.se, WHO, Svd.se Foto: TT

Läs mer: 

Första fallet av Coronaviruset i Sverige

Coronaviruset: Allt du behöver veta – och om risken att drabbas

Munskydden är slutsålda – men fungerar de egentligen?

Sjuk av hunden? Här är sjukdomarna som smittar från djur till människa

Annons