HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Förkylningsspray – det här behöver du veta om storsäljaren!

22 jan, 2020 
Kvinna tar nässpray
Brukar du också använda näs- och munspray mot förkylning? Då är du i gott sällskap. Men visste du att produkterna inte räknas som läkemedel? Och bevisen för att de verkligen har effekt är skral....
Annons

Cirka 1,5 miljoner svenskar köper någon form av förkylningspreparat – flera gånger om året. Det visar siffror från Sifo. De finns som näs- eller munspray som ska förhindra förkylningsvirus att få fäste i våra slemhinnor. De finns också som sugtabletter. Ofta påstås det vara vetenskapligt bevisat att de förebygger eller förkortar förkylningen. Men ingen vet egentligen om det stämmer. De storsäljande förkylningspreparaten klassas nämligen inte som läkemedel. Istället räknas de som medicintekniska produkter, precis som tandborstar och plåster. Det ställs därför lägre krav på dem när det gäller bevisad effekt.

Görs av torsk och alger

Sprayerna sägs bilda en barriär i munnen och ”avaktivera” virus eller hjälpa kroppen att bekämpa virus. En av den innehåller ett enzym som utvunnits ur torsk. En annan av den innehåller ett ämne som utvinns från röda havsalger. De finns också som sugtabletter med zink och antioxidanter. Det gemensamma för dem är att de alla sägs sägs förebygga eller förkorta förkylning. Men experter som har granskat produkterna är inte imponerade.

Annons

– I de flesta fall har man testat hur sprejerna fungerar mot ett rhinovirus. Det finns hur många sådana som helst, säger Tomas Bergström, virusforskare och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Dagens Nyheter.

I en ny studie hade inte ens en procent av de personer som blev förkylda just den variant av rhinovirus som man hade använt i testerna.

Många menar också att förkylningspreparaten borde klassas som läkemedel istället eftersom det skulle ställas högre krav på bevis och säkerhet då. I granskningen som Dagens Nyheter har gjort såg man nämligen att sprayerna kanske kan ha biverkningar. Bland annat har personer sökt vård på grund av andnöd och allergiska reaktioner. Det går dock inte att slå fast om symtomen berott på sprejen eller på den förkylning som patienterna hoppats bota med den.

Säkraste sättet att skydda sig mot förkylning

En förkylning orsakas nästan alltid av ett virus som angriper slemhinnorna i näsa, svalg, bihålor, mellanörat och de övre luftrören. Vanligast är rhinovirus, men även corona-, parainfluensa- och adenovirus kan ge förkylning.

En förkylning smittar lätt och framför allt under de första dagarna. Smittan är luftburen men smittar också vid direktkontakt. Det är nästintill omöjligt att helt skydda sig mot förkylning. Det bästa du kan göra är att:

  • Tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten.
  • Torka händerna på en pappersservett efteråt. Undvik handduk i tyg.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du slänger.
  • Handsprit biter dåligt på förkylningsviruset rhinovirus eftersom det är luftburet och sprids när man hostar eller nyser. Det biter inte heller på calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka. Däremot kan handsprit ha viss effekt på influensavirus, om man får dem på händerna.

Foto: TT

Läs mer:

Förkylningens 4 faser – och vad du kan göra åt dem

Gör det här istället för att komma in sjuk till jobbet

Frukten som kan vara ett alternativ till hostmedicin

Annons