Smarta knepet mot täppt näsa – på 15 sekunder

Kille visar nästrick och kvinna snyter sig

En riktig förkylning och en envis nästäppa kan vara otroligt frustrerande. Hur mycket man än snyter sig i takt med att berget av pappersnäsdukar växer, händer ingenting.

Se också: Skippa nässprayen – 5 husmorstips som lindrar nästäppa

Skippa nässprayen – 5 husmorstips som lindrar nästäppan
0:51

Efter reklamen: Skippa nässprayen – 5 husmorstips som lindrar nästäppan

(0:51)

Slå på ljud

Men det finns ett trick, som visserligen inte har något vetenskapligt belägg, som verkar fungera alldeles utmärkt för vissa.

Massageterapeuten James Moore har lärt ut ett knep i en video på Instagram som nu har fått stor spridning, rapporterar Wellandgood.com.

Den ultimata huskuren mot hosta – enda som fungerar enligt läkaren

James Moore menar att det går att lösa en envis nästäppa på bara 15 sekunder med hjälp av endast tummen.

James moores nästäppa knep

Knepet mot nästäppa tar 15 sekunder. Foto: Instagram, James Moore.

I klippet visar James Moore stegvis hur man går tillväga:

 1. Dra näsan åt sidan.

 2. Tryck med tummen på utrymmet mellan näsan och kinden i några sekunder.

 3. Klart!

Av kommentarsfältet att döma verkar knepet fungera olika bra. För vissa har det gjort underverk, och för andra har täppan till och med tillfälligt blivit värre. Men det kan inte skada att testa?

4 hälsoeffekter du kan få av äppelcidervinäger (och huskurerna som inte fungerar)

Andra sätt att bli av med nästäppa

Om näsgångarna är fortsatt igenbommade trots knepet, finns det andra hjälpmedel att ta till. Här är några tips från 1177 som kan lindra nästäppa.

 • Skölj näsan
  Prova att rensa näsan genom att skölja med koksaltlösning, gärna innan du går och lägger dig. Koksaltdroppar och koksaltspray finns att köpa på apoteket. Till koksaltlösningen behövs även en nässköljare som också finns att köpa på apotek.

  Det går också att göra egen koksaltlösning hemma genom att blanda genom att blanda ett kryddmått salt i en deciliter vatten. Här rekommenderas att koksaltlösningen ska vara ljummen innan man börjar skölja.

 • Avsvällande nässpray
  Om din nästäppa beror på förkylning finns det nässpray som har avsvällande effekt. Det är viktigt att följa anvisningarna på förpackningen, och att inte använda sprayen i mer än tio dagar. Efter tio dagar bör du ha ett uppehåll på minst tio dagar. En långvarig användning av nässpray kan orsaka en envis nästäppa svår att bli av med. Detta gäller även gravida.

 • Sov högt med huvudet
  Bulla upp med en extra kudde under huvudet då svullnaden i näsan brukar minska, och det blir lättare att sova. Ett tips för att inte kuddarna ska glida iväg är att lägga dem under madrassen, vilket också blir skönare för ryggen.

 • Smörja i näsan
  Om slemhinnorna i näsan dessutom känns torra efter allt snytande kan det vara skönt att smörja med olja – all olja till matlagningen går bra att använda. På apoteket finns även mjukgörande nässpray och nässalva att köpa om så behövs.

Orgasm fungerar lika bra som nässpray mot nästäppa

Sjukdomar som kan finnas i rabatten, vedhögen & fågelholken
1:06

Efter reklamen: Sjukdomar som kan finnas i rabatten, vedhögen & fågelholken

(1:06)

Slå på ljud

Utvald läsning