Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Förkyld? Immunförsvaret åter mottagligt för de olika virussorterna

10 nov, 2021 
Förkyld kvinna som snyter sig.
Känns det inte som att alla är mer eller mindre förkylda just nu? Det hostas, snörvlas och sjukskrivs.
MåBra frågade Peter Bergman, läkare och forskare vid Karolinska institutet, hur det kan komma sig.
Annons
5 saker som hjälper vid förkylningBrand logo
5 saker som hjälper vid förkylning

Under väldigt lång tid har vi levt med att nästan enbart coronaviruset cirkulerar i samhället. Restriktionerna och våra striktare hygienvanor har bidragit till att många av oss sluppit förkylningar i högre grad än innan pandemin.

Men nu när restriktionerna hävts och många börjar falla tillbaka i gamla vanor har förkylningsvirusen återkommit i vår vardag. Det betyder dock inte att vi riskerar att drabbas värre av en förkylning nu.

Fler än vanligt kan vara mottagliga för förkylning

Däremot har många av oss som hållit oss friska ”missat” den naturliga, om än kortvariga, immuniteten som vi hade fått om förkylningsvirusen cirkulerat som vanligt under förra säsongen.

Man kan därmed tänka sig att fler än vanligt är mottagliga för förkylningar just nu. Det betyder inte att immunförsvaret blivit sämre, bara att det behöver påminnas om de här virusen igen som vi inte träffat på under en period.

Annons

– Att vi blir förkylda är egentligen bara ett tecken på att immunförsvaret fungerar, symtomen visar att försvarssystemet är igång. Interferon, som är ett kroppseget ämne, bekämpar virus, men gör också att vi får muskelvärk, feber och ont i huvudet, säger Peter Bergman, läkare och forskare vid Karolinska institutet.

Så ofta blir vi förkylda om året

En vanlig förkylning beror oftast på ett så kallat rhinovirus. Det finns nästan hundra olika sorter av viruset. Blir man sjuk av en sort ger det inte automatiskt immunitet mot en annan.

– Som tur är cirkulerar inte alla hundra samtidigt, utan det brukar vara några olika som man kan träffa på under en vintersäsong. Immuniteten är kortvarig, kanske 6–12 månader. En helt frisk person får nog räkna med att bli förkyld 1–2 gånger per år, det är helt normalt och någonting vi får räkna med, säger Peter Bergman.

Vinterluften bäddar för fler förkylningar

Vi har fått många lärdomar under pandemin. En av dem är att det finns många olika saker vi kan göra för att skydda oss själva och andra mot sjukdom. Till exempel genom god handhygien, att inte träffa sjuka personer och att inte utsätta andra för smitta om vi själva är sjuka.

Men om viruset väl är framme så kan immunförsvaret turligt nog skilja på kroppseget och främmande.

– Stöter vi på ett virus så bekämpar kroppen det, vilket vi ska vara glada för. Sedan är hösten och vintern en förkylningsperiod, mycket beroende på att vi är mer inomhus och att den torra luften och låga luftfuktigheten gör att partiklarna svävar längre, smittar mer och hamnar längre ner i våra luftvägar, säger Peter Bergman.

Foto: TT

Annons