Bästa tipsen för att slippa återkommande förkylningar
Vi har gått in i perioden när förkylningarna avbyter varandra. Vet du med dig att du lätt får ”serieförkylningar”, att dina luftvägar lätt blir irriterade av den kalla, torra höstluften, då kan det vara läge att lära sig några knep för att försöka bryta mönstret.
Tyvärr finns ingen mirakelkur mot vanliga förkylningar. Det pratas gärna om c-vitamin, echinea, vitlök och diverse receptfria läkemedel på apoteket. Men det allra bästa skyddet kan du oftast få genom god handhygien, vätska och vila.
Läs också: 7 smarta tips som lindrar och förebygger förkylningar
– Men man kan komma väldigt långt i förebyggande syfte med god handhygien. En del smitta är luftburen men väldigt mycket kommer via händerna. Tvål och vatten duger bra, det viktiga är att vara noggrann, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér till SVT.
Den som ofta lider av jobbig hosta i samband med förkylningarna gör bättre i att dricka varm dryck än att satsa på apotekets hostmediciner.
– Men man kan komma väldigt långt i förebyggande syfte med god handhygien. En del smitta är luftburen men väldigt mycket kommer via händerna. Tvål och vatten duger bra, det viktiga är att vara noggrann, säger Malin Bengnér.
Läs också: Stor guide: Så slipper du förkylningar i vinter!
Vad gäller vad du ska äta och inte äta för att hålla immunförsvaret på topp kanske det är viktigare att du äter sunt överlag än att du börjar vräka i dig vitlök, gurkmeja och ingefära till alla dagens mål.
– Det finns inga vetenskapliga bevis för att sådant fungerar. Det viktigaste är att allmänt äta en varierad kost och att vara ute, och gärna röra på sig, säger Malin Bengnér.
Hur immunförsvaret fungerar har vi bara börjat få kunskap om – det finns mycket mer för forskarna att upptäcka. Förhoppningsvis håller framtiden på fler sätt att undvika de tradiga förkylningarna!
Läs också: Letar du efter huskurer mot förkylning? MåBra har bästa listan!
Maling Bengnérs bästa tips för att undvika förkylning:
- Var ute så mycket som möjligt. Smitta sprids bättre i torr inomhusluft än utomhus.
- Var noga med handhygienen. Man kommer långt med tvål och vatten om man tvättar noggrant. En studie som gjordes efter svininfluensans utbrott, då medvetenheten om god handhygien ökade, visade att sjukdagarna gick ned betydligt.
- Stanna hemma om du är sjuk. Man smittar så länge man har symptom, allra mest i början.
- Träna inte när du är sjuk. Speciellt inte vid feber och vid början av en infektion. Att ta en träningspaus har ingen försämrande effekt på immunförsvaret.
Källa: SVT/TT Foto: IBL
NYTT: Vi har använt fel vitamin mot förkylning
Läs också: NYTT: Vi har använt fel vitamin mot förkylning