SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Zink kan vara bra mot förkylning – men det finns risker

22 dec, 2020 
Förkyld kvinna tar zink-tillskott.
Tillskott av zink kan enligt studier hjälpa vid en förkylning. Men hur mycket zink kan man ta? Det finns faror med tillskotten du bör känna till innan du börjar ta tabletterna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Mineralerna som gör dig piggareBrand logo
Mineralerna som gör dig piggare

Förutom coronaviruset har vi även vanliga förkylningsvirus och influensan att oroa oss för just nu. Även om alla coronarestriktioner gjort att antalet inrapporterade influensafall är betydligt färre än vanligt, så är det långt ifrån alla sjuka som har covid-19.

Det finns inget vaccin och inga läkemedel som skyddar mot själva förkylningsviruset, bara hjälp mot symtomen. Men studier visar att det finns ett mineral som kan både förkorta sjukdomstiden och göra att symtomen blir mildare: Zink.

Zink mot förkylningsvirus

En metaanalys från 2011 där man analyserade 13 randomiserade studier om zink och immunförsvaret visade att den som tar tillskott av zink inom 24 timmar från de första förkylningssymtomen både var en sjuk kortare period, och fick mindre allvarliga symtom. Analysen visade att det var viktigt att ta tillskottet tidigt.

En annan metaanalys från 2017 visade dessutom att zinktillskott kan göra tillfrisknandet efter en förkylning tre gånger så snabbt.

Annons

I många av studierna ges testpersonerna dock en högre dos av zink än exempelvis Livsmedelsverket rekommenderar – 80-92 mg per dag istället för det rekommenderade 7-9 mg.

För mycket zink kan vara farligt

Efsa, Europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndigheten, har satt en maxgräns på 25 mg per dag, och amerikanska hälsomyndigheten NIH har satt en gräns vid 40 mg per dag. Det innebär att doserna i studierna där man har sett resultat inte kan anses säkra.

Överdosering av zink kan bland annat leda till kopparbrist, då dessa tas upp på samma ställen i kroppen och därför alltid tävlar med varandra. På samma sätt kan för mycket koppar leda till zinkbrist.

Zinköverdos kan även orsaka mag- och tarmbesvär, och kosttillskott kan ge illamående.

Du bör även vara försiktig om du tar vissa läkemedel, bland annat sköldkörtelmedicin och vissa typer av antibiotika, då dessa kan påverka hur zinket tas upp i tarmen. Prata med din läkare. Ibland kan det räcka att lägga in en lucka på 1-2 timmar mellan tillskott och mediciner.

Annons

Vad är zink bra för?

Zink är ett mineral med antioxidativa egenskaper, som har särskilt betydelse för ett fungerande immunförsvar. Det är också nödvändigt för att kroppens hormonproduktion ska fungera optimalt och har en förmåga att påskynda läkningen av sår och ytliga hudskador.

Men zink kan också boosta humöret! Enligt en studie fick personer som åt zinktillskott på 25 mg/dag en snabbare återhämtning från depression än den kontrollgrupp som inte åt zink.

Mat med mycket zink:

 • Ostron, musslor och krabba
 • Vetegroddar, vetekli
 • Kött och kyckling
 • Parmesanost
 • Nötter och frön
 • Bönor, linser och ärtor
 • Spannmål
 • Mjölkprodukter

Så mycket zink behöver du per dag:

 • Kvinnor: 7 mg/dag
 • Män: 9 mg/dag
 • Gravida: 9 mg/dag
 • Ammande: 11 mg/dag

Källa: Livsmedelsverket, Live Strong, MåBra Foto: TT

...

Läs mer:

5 saker som försvagar ditt immunförsvar

Ny forskning: Här är vitaminerna som ger dig ett längre liv

10 saker du inte visste om järn – och järnbrist

Annons