Artikeln innehåller reklamlänkar
HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Därför bör du skölja näsan – så här gör du

01 feb, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Att skölja näsan med saltvatten är en mycket effektiv metod vi förkylning. Här guidar vi dig steg för steg och visar hur du går till väga.
Annons

Att vara täppt i näsan är ett problem som vi alla drabbas av då och då, inte minst vid en rejäl förkylning. För en del är nässprayet den ständiga följeslagaren men för allt fler börjar näskannan bli en favorit. Till skillnad från nässpray har nässköljning med saltvatten inga kända biverkningar. Inom yogan har rening av näsgångarna med näskanna varit en given ritual morgon och kväll.

Pär Stjärne, Docent på Huddinge Universitetssjukhus är en av de experter som förespråkar nässköljning.

– Man kan hjälpa till att transportera bort den inflammatoriska soppan i näsan med nässköljning. Man kan minska både antalet förkylningar och varaktigheten hos förkylningen. Även vid kronisk bihåleinflammation har nässköljning dokumenterad effekt, säger han till Aftonbladet.

Sköljning flera gånger per dag

Pär Stjärne rekommenderar sedan 25 år tillbaka sina patienter med näsbesvär att skölja näsan.

– Jag tycker att det är en grundbehandling vid influensa och förkylningar. Man kan göra det flera gånger per dag, säger Pär Stjärne.

Annons

Även Anita Groth, medicine doktor och specialist inom öron-, näsa-, halssjukdomar anser att nässköljningar med koksalt är ett skonsamt sätt att rengöra näsan från sekret, krustor och partiklar som fastnat på slemhinnan. Det skriver hon i en artikel publicerad på Netdoktor.se.

När du sköljer näsan är det viktigt att blanda vattnet med salt. Vattnet måste nämligen hålla samma saltnivå som kroppen för att det inte ska svida när du sköljer.

Recept på saltvatten

Såhär gör du enkelt ditt egna saltvatten:

5 dl kranvatten

1 tsk vanligt bordssalt

Värm upp 0,5 liter vanligt rent kranvatten till kroppstemperatur och tillsätt en tesked bordssalt.

Rör om tills saltet löst upp sig. Vattnet har nu samma salthalt som kroppen (0,9 procent) och kallas fysiologiskt saltvatten.

Vattnet kan sedan antingen hällas i en nässköljare i sprutform eller i en näskanna.

Så använder du näskanna

Blanda ljummet vatten med salt. Använd kroppstempererat och lättsaltat vatten vid nässköljningen, eftersom kallt sötvatten irriterar slemhinnorna. Se receptet ovan.

Annons
  1. Häll ett struket mått koksalt i kannan. Det ska vara vanligt koksalt eller fint havssalt, inte saltersättningar som t.ex. Seltin.
  2. Fyll kannan med kroppstempererat vatten. Skaka kannan tills saltet har lösts upp. Skölj näsan försiktigt.
  3. För pipen in i vänstra näsborren – från sidan, inte framifrån – och tryck den lätt upp i näsborren. Se till att näsborren sluter tätt kring pipen. Andas genom munnen.
  4. Böj kroppen framåt tills huvudet är mitt över tvättstället.
  5. Böj huvudet lite mot höger axel och kom ihåg att hålla in hakan mot bröstet. Vattnet rinner nu in i den vänstra näsborren och ut genom den högra.
  6. Sluta när cirka hälften av vattnet är kvar. Räta upp huvudet lite. Lite vatten kommer nu att rinna ut ur näsan. Du tömmer resten genom att stänga ena näsborren och blåsa försiktigt genom den andra. Därefter stänger du den andra och blåser försiktigt. Blås inte så kraftigt att det klickar eller smäller i öronen.
  7. Stoppa nu in kannans pip i den högra näsborren. Böj huvudet åt vänster och låt vattnet rinna tills kannan är tom. Sedan tömmer du näsan genom att blåsa försiktigt genom först den ena sedan den andra näsborren enligt punkt 6. Se till att allt vatten kommer ut. Det är viktigt att allt vatten kommer ut ur näsa och bihålor efter sköljningen, särskilt vintertid. Gör därför följande kontroll efter varje sköljning:
  8. Böj kroppen framåt med huvudet nedåt. Vrid huvudet åt sidan, stäng nedersta näsborren med ett finger och blås – försiktigt, inte kraftigt – genom översta näsborren. Håll lite papper mot näsan.
  9. Låt kroppen hänga fram vågrätt, se ner i golvet och blås ut genom samma näsborre. Du blåser ett par gånger i varje ställning.
  10. Gör på samma sätt med den andra näsborren.
  11. Som avslutning står du upp och blåser några gånger in och ut genom näsborrarna för att ”torka” näsan efter sköljningen.

Om vattnet inte rinner igenom näsan:

Näsan kan vara täppt på grund av svullna slemhinnor. Kroppstempererat saltvatten är avslappnande för näsans slemhinnor och kan därför hjälpa vid nästäppa. Gör som vid en vanlig nässköljning men låt vattnet vara kvar i näsborren i ca fem sekunder innan du låter vattnet rinna ut igen. Upprepa den här typen av nässköljning flera gånger mellan näsborrarna tills vattnet rinner igenom. Problemet kan också bero på att du håller Näskannan snett in i näsan och pressar öppningen in mot näsväggen. Det stoppar vattnet från att komma in i näsan.

Om vattnet rinner ner i munnen och halsen:

Du sticker ut hakan för långt. För hakan närmare bröstet, så undviker du att få vatten ner i halsen.

Om det är obehagligt:

När vattnet inte är tillräckligt salt trycker det i näsan. När det är för mycket salt i vattnet eller om vattnet är för kallt eller för varmt svider det i näsan.

Hur ofta kan du använda Näskannan?

Annons

Vanligtvis räcker det att skölja näsan en gång om dagen, till exempel på morgonen eller kvällen. Men när du är täppt i näsan eller vid perioder med mycket pollen kan du skölja näsan flera gånger om dagen.

Så använder du nässkölj i sprutform

Du kan skölja näsan på två olika sätt. Antingen genom en näskanna enligt anvisningarna ovan, eller genom en nässköljare i sprutform. Här visar apoteket hur du sköljer näsan med en nässköljare i sprutform:

Här kan du köpa nässköljare

Näskanna

Blå näskanna från Rhino Horn. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Nässkölj

Nasaline nässköj i sprutform. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Nässkölj för barn

Att skölja näsan på ditt barn kan vara mycket effektivt vid förkylning. Nässkölj för barn från Baby. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Källa: Life, Aftonbladet.se, Netdoktor.se Foto: TT

Läs mer:

”Att sluta med nässpray är lika svårt som att sluta röka”

Så vet du om du kan träna när du är förkyld

5 kryddor att lägga i maten – om du ständigt är förkyld

Annons