Så ska du sova för att slippa bli förkyld

04 sep, 2015 
Dålig sömn sänker ditt immunförsvar. Men det handlar inte bara om hur många timmar du sover.
Annons

Hösten är här och förkylningarna härjar för fullt. Det bästa du kan göra för att slippa bli sjuk – förutom givetvis att ha en god handhygien – är att se till att ditt immunförsvar är så motståndskraftigt som möjligt. Du kommer långt genom att äta hälsosamt, träna regelbundet och undvika skadlig stress.

Att sova ordentligt är också en oerhört betydelsefull komponent, vilket två nya forskningsrapporter bevisar. En färsk studie från University of California i San Francisco visar att personer som sover för lite blir mer än fyra gånger så mottagliga för förkylningar.

Läs mer: Stor guide – så slipper du förkylningar i höst

Forskarna lät 164 personer utsättas för ett förkylningsvirus genom näsdroppar varje dag i en vecka, samtidigt som de mätte hur många timmar per natt deltagarna sov. Forskarna kunde då se att de personer som sovit 6 timmar per natt eller mindre var 4,2 gånger mer benägna att drabbas av en förkylning, jämfört med de som sov minst 7 timmar per natt.

Annons

Läs mer: Här är kryddan som kan bota förkylningsvirus

Men antalet sovtimmar är inte det enda som har betydelse. En annan färsk studie, denna från Washington State University, visar att möss som tvingas förskjuta sin dygnsrytm blir mer mottagliga för sjukdomar. Mössen fick vända på dygnet genom att gå och lägga sig senare och vakna senare.

De sov lika många timmar per dygn som tidigare, men den jetlag-liknande effekten gjorde att deras immunförsvar försämrades så att de lättare blev sjuka.

Läs mer: Huskurerna som gör att du slipper förkylningar

För att optimera din motståndskraft mot förkylningar och andra sjukdomar bör du alltså se till att sova minst 7 timmar per natt, men också gå och lägga dig ungefär samma tid varje kväll.

 

Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat

syrad mat mot förkylning

Gott och hälsosamt för både mage och immunförsvar – syrad mat är rena hälsobomben!

Läs mer: Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat

Annons

 

Förkyld? Här är bästa hälsomaten

huskur

Vitlök, ingefära och honung är bra att ha hemma i förkylningstider. Här är några beprövade huskurer mot envis snuva och värk – fyll på med dina egna tips!

Läs mer: Förkyld? Här är bästa hälsomaten

 

Täppt? MåBra guidar till bästa hjälpmedlen

nässpray

Vad passar dina behov bäst? Här är en liten guide till droppar och sprayer som botar envisa nästäppor.

Läs mer: Täppt? MåBra guidar till bästa hjälpmedlen

Annons