Forskare: Så snabbt smittas du av förkylda kollegor

06 okt, 2014 
Hostas och snörvlas det runtom dig på jobbet? Då löper du stor risk att själv bli sjuk. Här lurar bacillerna på ditt kontor!
Annons

Fyra timmar. Längre tid än så tar det inte förrän ett förkylningsvirus har spritt sig till 50 procent av personerna som jobbar i en kontorsbyggnad, visar en ny amerikansk studie.

Forskarna placerade ett virus på ett dörrhandtag på ett kontor med 80 anställda. Efter halva arbetsdagen hittade man viruset hos hälften av personalen. Bacillerna hade även spritt sig från dörrhandtaget och vidare till datorer, telefoner, skrivbord och toaletter. Det fanns också på lysknappar, kaffeautomater och mikrovågsugnar.

Tidigare studier har visat att den genomsnittliga personen rör vid näsan, munnen eller ögonen i genomsnitt 16 gånger per timme. Det är då viruset kan ta sig in i kroppen och i värsta fall blir vi sjuka.

Vill du minska risken att bli sjuk? Kolla in vår stora förkylningsguide!

 

LÄS MER:

Träna upp immunförsvaret och håll dig frisk

Vill du slippa bli sjuk i höst? Då ska du ta ut dig ordentligt på gymmet. Två och en halv timme i veckan räcker.

Annons

Läs mer: Träna upp immunförsvaret och håll dig frisk

8 anledningar att äta supernyttiga chiafrön

 

Superfröet chia hittas numera i vart och vartannat svenskt skafferi – och inte undra på! Det är packat med nyttigheter och har mängder av välgörande egenskaper. Här är 8 bra skäl till frossa i chiafrön.

Läs mer: 8 anledningar att äta supernyttiga chiafrön

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Annons