Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Lust och njutning: Saker du undrat om sexhjälpmedel

01 sep, 2017 
AvMalin Perlheden
Nu vågar vi tala naturligt om vibratorer och dildos. Att lustkänslor och orgasm har goda effekter på vårt allmänna välmående vet sexologen Sylvia Lidén Nordlund från Belladot som här ger svar på vanliga frågor kring sexhjälpmedel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har kvinnors syn på sexhjälpmedel ändrats?

Sedan Rabbit-vibratorn introducerades i tv-serien ”Sex and the City” tänker jag att öppenheten ökat. Nu för tiden går det att köpa både vibratorer och andra sexhjälpmedel på apotek vilket säkert också avdramatiserat frågan.

Köp från oss: Sexleksaker i diskret förpackning

Om man är nybörjare – vad ska man tänka på när man väljer?

För det första är det viktigt att välja miljövänliga, icke allergiframkallande och certifierade produkter. Vilket sexhjälpmedel man sedan väljer är främst en fråga om tycke och smak. Det finns ju allt från små böjliga fingervibratorer och behändiga klitorisvibratorer till större och kraftigare vibrerande dildos. Och så glidmedel förstås!

Är det vanligast att använda sexleksaker ensam för onani eller tillsammans med en partner?

Jag bedömer att det är ungefär lika vanligt.

Hur vanligt är det att kvinnor onanerar?

De flesta kvinnor onanerar, men frekvensen kan variera mycket. Orgasm har många positiva effekter för välmåendet, oavsett om orgasmen fås vid onani eller under partnersex. Onani och orgasm är ett bra sätt att slappna av. Oxytocin, kroppens eget må bra-hormon, frigörs. Det sägs att minne och koncentrationsförmåga ökar och att ångest och stress kan dämpas.

Annons

Detta gäller sex över huvud taget, men fördelen med onani är att man själv väljer när och hur. De som onanerar behåller sin sexualitet längre i livet och håller lusten vid liv om partner saknas.

Om man aldrig har fått eller har svårt att få orgasm – vad kan man göra?

Många kvinnor tror att de måste få orgasm under samlag, annars är något fel. Sanningen är att enbart cirka 25 procent får det, resten behöver stimulering av klitoris med fingrar, sexhjälpmedel eller annat.

För att bli tillräckligt upphetsad för orgasm behöver kroppen först vara avslappnad för blodfyllnad av klitoris. Att ta sig tid att slappna av utan att känna stress kan hjälpa.

Att på egen hand utforska sin kropp och lära sig vad som är njutbart, gärna med ett sexhjälpmedel, kan träna orgasmförmågan. Glidmedel är också ett bra hjälpmedel.

Det finns dock ett litet antal, cirka 10 procent, av alla kvinnor som inte får orgasm, men som ändå kan njuta av närhet till en partner. Eventuellt kan en läkarutredning vara till hjälp i en del av dessa fall.

Annons

Vad bör man tänka på som kvinna i klimakteriet när det gäller sexhjälpmedel?

I klimakteriet upplever många kvinnor att slemhinnorna blir skörare. Glidmedel är alltid bra att använda tillsammans med sexhjälpmedel, men extra viktigt i klimakteriet.

Att med hjälp av knipkulor träna bäckenbottenmuskulaturen, som försvagas med klimakteriets hormonförändringar, kan ge en starkare orgasmupplevelse vid sex både med och utan hjälp medel. Dessutom förebyggs och förbättras problem med inkontinens av knipträningen.

Av Charlotte Silfverberg Foto: pressbild

Köp sexleksaker från MåBra!

Nu kan du köpa spännande och härliga intimleksaker direkt från MåBra! Produkten levereras i ett diskret paket och har ett års garanti.

Läs mer här!

Denna artikel är framtagen i samarbete med Aller media shop (reklamlänk). Samtliga länkar leder till en sida där du kan köpa produkterna.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons