Vi har varit tillsammans länge och har sällan sex – är det normalt?
Jag har en kort fråga som jag och min man diskuterar. Hur ofta skall man ha sex och hur ofta har andra par sex som har varit i en lång relation precis som vi? Vad är egentligen normalt? Med åren har det blivit så att vi har sex alltmer sällan trots att vi gillar det när vi väl har det.
/Sofia
Sexologen Ulrika Sjöberg svarar: ”Det viktiga är att ni njuter och tycker att det är skönt”
Man vet från studier att vi har en tendens att tro att andra har mer sex än vad de verkligen har. Om jag utgår från Folkhälsomyndighetens stora befolkningsundersökning om sexuell och reproduktiv hälsa från 2019 ser man att 20 procent av befolkningen inte haft sex det senaste året, medan 30 procent har sex 1–3 gånger i månaden och 30 procent har sex en gång i veckan eller mer.

Man kan också se att svenskarnas sexvanor har varit relativt stabila jämfört med tidigare studier, trots förändringar i dejtingvanor och samhällets attityder. Din fråga kring vad som är normalt eller inte är ganska vanlig, det beror på att vi önskar ha något att förhålla oss till. Men ett medelvärde är ju alltid bara ett medelvärde och inte en rekommendation för vad som blir bäst för just er. I realiteten är det som kan betraktas som "normalt" något som kan variera mycket mellan olika individer. Människan har en längtan efter att passa in och inte skilja ut sig från gruppen. Från den dag vi föds dyker vi in i en värld av oskrivna regler och normer som såklart också påverkar synen på sexualitet och hur den ska gå till.
Det gör det lättare att komma i stämning igen
Mitt tips till er är att se statistik som något intressant men inte något att grubbla på. Att det blivit längre mellan tillfällena ni har sex behöver ju inte vara ett problem om ni själva är nöjda som det är och av din fråga framgår det inte att en av er är mer missnöjd en den andra. Däremot låter det som att ni båda uppskattar och njuter av sex ni har, kanske finns en längtan efter att fånga de stunderna oftare?
Om ni har sex med en viss regelbundenhet ökar ni chanserna för att kroppen skall minnas hur bra det känns med närhet och att njuta tillsammans, det gör att det är lättare att komma i stämning igen. Det brukar också sänka pressen på hur bra sexet måste bli om vi vet att vi kommer att ha sex någorlunda snart igen. Man får då en ny chans att ha det skönt och en större tolerans för att varje gång inte måste vara den ”bästa”.
Sex som känns bra stärker känslan av samhörighet i relationen och hormoner som utsöndras blir som en varm filt eller stötdämpande kudde mot vardagstristess och annat som är slitsamt.
Sedan kan man ju diskutera vad sex är egentligen. Om jag fortsätter på temat normer handlar det ofta om att vi likställer sex med ett penetrerande samlag. Då missar vi väldigt många andra sexuella uttryck som kan vara härligt. Vill vi öka vår lust kan vi krydda vardagen med intimitetsbeteenden som att kramas, visa uppskattning och huda nära en stund i soffan. Det har ingen betydelse vilken typ av sex vi har, det viktiga är att vi njuter och tycker att det är skönt.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
- Ulrika Sjöberg, auktoriserad sexolog, legitimerad barnmorska, KBT/ ACT terapeut steg 1 och parterapeut. Driver onlinemottagningen Actig.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/ Shutterstock