Psykologen om att vara poly: "Viktigt att ha realistiska ramar"
I den här artikeln berättar Martina Hallin om hur det är att leva som polyamorös. I samband med bad vi psykologen och sexologen Tanja Suhinina om hennes bästa råd och insikter i ämnet – både som yrkesperson och från sina egna erfarenheter av att leva som poly.
– Det finns flera sätt att vara icke monogam. Inom polyamorin understryker man att man kan ha flera förhållanden samtidigt. Det betyder inte att man alltid har det. Man kan också ha det vi kallar öppet förhållande, då har man en relation men träffar även andra personer. Då är det oftare kortare relationer och inte ett så stort engagemang. Poly innebär för det mesta mer engagemang och fler åtaganden. Inte bara rent känslomässigt utan också praktiskt, att man har varandra och förväntar sig saker från varandra.
Hur påverkar tvåsamhetsnormen polypersoner?
– Det påverkar från flera håll. Vissa kan känna sig dåliga, skyldiga och blir dåligt bemötta. En del tycker att det är jobbigt med brist på förståelse från omgivningen som förskola och vården. Men acceptansen har absolut ökat i samhället och fler vet vad poly innebär. Fler är också öppet poly idag och i vissa grupper är det vanligare än i andra.
Finns det en skillnad i acceptans mot män och kvinnor?
– Ja, till viss del. Fördomarna är lika många men de ser lite olika ut. Kvinnor som lever poly kan ses som lite slampiga – eller som ett offer som bara finner sig i det mannen vill. Kring männen kan de finnas åsikter om att de tvingar eller påverkar sin partner att leva poly.
Vanliga problem i polyrelationer – svartsjuka?
Vilka problem kan ofta uppstå i polyrelationer?
– Det största problemet är nog logistiken. Det kan vara svårt att ha en boendelösning som fungerar – om till exempel båda är sambo med någon annan. Det kan också vara att man måste resa långt för att träffas.
– Svartsjuka kan vara ett problem, det är vad de allra flesta tänker på som möjligt problem. Men även avundsjuka kan dyka upp och överraska. Det kan handla om att du blir avundsjuk på din partner som dejtar fler eller har fler relationer än vad du har. Det kan också bli slitningar kring klassiska familjehögtider och till exempel Alla Hjärtans dag.
– En ganska vanlig sak som händer är att du träffar någon som är poly och redan har partner eller partners. Det funkar bra så länge det inte tillkommer nya personer. Men när den personen träffar en ny, då tillkommer något som inte fanns från början. Då kommer svartsjukan, rädslan eller andra jobbiga känslor.
– Rent juridiskt är det komplicerat. Vår familjelagstiftning tillåter till exempel inte att fler än två är sambos.
Ramar och regler i flersamhet?
Vad är viktigt att man är överens om?
– Det viktigaste är att man har realistiska ramar och regler om hur man ska leva tillsammans. Många som har levt polyamoröst under lång tid släpper lite på ramarna, då har man fått en rutin att leva efter. Är du ny som poly är det viktigare, men det är som med alla stora omställningar.
Funkar det om bara den ena i en relation är poly?
– Det är kanske inte den optimala lösningen. Men det kan fungera beroende på vad som är viktigt för den andra. Om personen är nöjd med förhållandet och prioriterar annat än att ha många partners, då kan det fungera. Men om det är plågsamt så är det såklart mycket svårare.
Att vara barn i polyfamilj
Hur ska man tänka om det finns barn med i bilden?
– Från barnens perspektiv så är de inte så intresserade av vad vuxna har för relation. Barn behöver vuxenengagemang och förutsägbarhet. Om det sedan handlar om en kompis till mamma, en moster eller en älskare så är det viktiga att barnet förstår vad barnet har för relation till den vuxna. Är det en trygg vuxen man ska våga ty sig till, eller bara en kul vuxen som hälsar på ibland men kan försvinna när som helst?
– Men barnen har även den yttre världen att förhålla sig till. Personalen i skolan kanske undrar vem det är som hämtar. Idag ser dock familjer väldigt olika ut. Människor skiljer sig och det kommer in nya vuxna relationer i barnens värld. En del har två mammor eller två pappor. Men är man öppet poly och kommer in i en ny kontext så kan man som vuxen prata med de andra föräldrarna. Jag tänker att det mesta löser sig. Men föräldrars val generellt kan göra det jobbigt för barnen ibland.
Foto: TT, Dan Tilert