Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Drick champagne och förbättra ditt minne

24 okt, 2014 
Det är inte bara rödvin som är bra för hälsan – även champagne har positiva egenskaper! Så här mycket bubbel ska du dricka varje vecka för att få bättre minne.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Här kommer en god nyhet värd att skåla i champagne över: den exklusiva drycken kan förbättra ditt minne och förebygga demens. Detta enligt en ny studie från University of Reading i Storbritannien. Samma universitet har tidigare kommit fram till att champagne är bra för hjärtat.

Tre glas vin i veckan bör du smutta i dig för att få bästa möjliga förbättring av minnet, men även ett eller två glas kan ha positiv inverkan. Undersökningen är utförd på möss, men forskarna tror att samma effekt även gäller för människor.

Anledningen till dryckens goda effekt på minnet är fenolföreningarna som finns i drycken, skriver Göteborgsposten. Vill du få i dig antioxidanten fenol utan att dricka alkohol kan du istället mumsa på blåbär, nypon, björnbär eller lingon. Även choklad innehåller fenoler.

 

LÄS MER:

Myter & fakta: Det visste du inte om antioxidanter!

Bär är rika på antioxidanter, men lagom är bäst!

Vi har lärt oss att antioxidanter är toppen eftersom de tar hand om farliga fria radikaler som gör oss sjuka. Men är det så enkelt? Så här säger de senaste rönen.

Annons

Läs mer: Det visste du inte om antioxidanter!

 

Så mycket åldras kroppen när du dricker läsk

Vill du hålla dig frisk hela livet? Då är det dags att skrota läsken.

Att dricka läsk är lika farligt som att röka – i alla fall om man tittar på cellernas åldrande. Nya forskningsrön visar hur många år äldre din kropp blir av en burk läsk om dagen.

Läs mer: Så mycket åldras kroppen när du dricker läsk

 

8 anledningar att äta chiafrön

Chiagröt, chiasmoothie eller chiapudding – hur äter du helst dina hälsofrön?

Superfröet chia hittas numera i vart och vartannat svenskt skafferi – och inte undra på! Det är packat med nyttigheter och har mängder av välgörande egenskaper. Här är 8 bra skäl till frossa i chiafrön.

Läs mer: 8 anledningar att äta chiafrön

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Annons