Så får du bättre minne – med 5 enkla knep

kvinna sitter i sängen med dator i knät och funderar
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan
Slå på ljud

Har du glömt koden till kontokortet eller gått till ett rum, men hunnit glömma varför du gick dit? Dåligt minne kan ha många orsaker, till exempel stress eller sömnbrist. Men lugn. Minnet kan tränas upp på samma sätt som musklerna.

Det finns många knep och tekniker för att träna hjärnan att minnas mer. Bäst effekt får man om man repeterar dem ofta.

  • Generellt kan man säga att starka känslor, bilder och kopplingar till en plats förstärker minnet.
  • Ett sätt att tjata in ett minne är att skriva ner det för hand, istället för att bara säga det tyst för sig själv.
  • Att ta på saker gör att också att man kommer ihåg dem bättre än om man bara ser på dem.
  • Att repetera saker högt gör att information fastnar lättare än om vi bara läser det. Om du repeterar det du vill minnas ofta kommer det till slut att lagras i långtidsminnet.
  • Att spela spel där man måste tänka flera steg framåt (till exempel schack) gör att minnet blir bättre.

Övningar och knep för ett bättre minne

1. Lär dig minnas lösenord och koder

Om du behöver minnas en specifik kod eller sak kan du använda dig av den här metoden:

  • Läs det 10 gånger
  • Säg det högt 10 gånger
  • Skriv ned det 10 gånger

Nu borde du att komma ihåg det. Om inte, repetera.

2. Memorera kortare texter

Börja gärna med en notis i en tidning. Samtidigt som du läser ska du se innehållet framför dig som en film. Står det om en cykeltjuv som flyr över en bro jagad av en arg cykelägare? Gör det till en inre filmsnutt. Återberätta sedan texten utifrån filmsnutten med dina egna ord.

3. Gör tvärtom och bryt mönstret

Tvinga hjärnan att tänka om genom att utföra vardagliga sysslor tvärtom mot vad du brukar. Kliv av cykeln på ”fel” sida, gå upp på andra sidan sängen, borsta tänderna med ”fel” hand eller ta en helt ny väg till affären. När du utmanar dig själv att göra nytt, måste hjärnan göra nya kopplingar – och det ökar din kreativitet.

4. Kopplingsmetoden

Har du svårt att komma ihåg att du ska hämta ett paket, handla mjölk och köpa värktabletter och hostmedicin på apoteket? Testa kopplingsmetoden, som ger en dominoeffekt i hjärnan. Koppla ihop det du vill minnas genom att skapa sammanhängande bilder eller en historia. Här kan du till exempel skapa en historia som blir ett paket fyllt med mjölk som du sätter i halsen och börjar hosta och få huvudvärk av.

5. Fyll på med syre och näring

En studie vid Lunds universitet visar att fiber från korn och råg samt bär förbättrar minnet. Forskning har också visat att vi har bättre minne på sensommaren och tidigt på hösten än på vintern och våren. En förklaring är att vi har lägre nivåer av vitaminerna D och C på vinterhalvåret vilket påverkar hjärnan och minnet negativt.

Även syreupptagningen är viktig för hjärnan. En studie vid Umeå universitet visar att personer som förbättrar sin syreupptagningsförmåga får bättre minne och blir bättre på att lösa problem och använda siffror. Träning, till exempel konditionsträning, ökar också dopaminnivåerna vilket kopplas till ett förbättrat arbetsminne.

Källor: Minnesförbundet, Svenska Minneslandslaget mfl

Foto: TT

Läs mer:

8 sjukdomar som lätt förväxlas med demens

Minne som en guldfisk? Stärk ditt minne snabbt i 5 enkla steg

Lätta andningsknepet som förbättrar ditt minne

Utvald läsning