Lär dig det smarta minnesknepet – du kommer aldrig glömma något igen!

Glömt matlådan igen? Eller paraplyet du skulle ha med dig eftersom det ska regna senare? Det kan vara otroligt frustrerande att vara glömsk av sig, även när det inte är något livsavgörande du har glömt.

Men det finns ett superbra knep som forskare vid Baycrest Rotman Research Institute i Kanada upptäckt.

I en ny studie fick 80 friska deltagare, 61-88 år, delta i olika minnestester. Först fick alla göra samma test, sedan delades de in i grupper och fick lära sig olika minnesstrategier, innan de fick göra ett nytt minnestest.

Läs också: Löpningen gör underverk med ditt minne

Det visade sig att de som förbättrat sitt minne mest var de som fått lära sig att koppla ihop objekt med konsekvenser.

För att ta ett exempel kan vi säga att du vill komma ihåg att ta med dig ett paraply innan du går hemifrån. Då ska du först visualisera hur paraplyet interagerar med ett annat föremål, till exempel att det fastnar i nyckelhålet till ytterdörren.

”Vart la jag den där rosa lappen nu igen…”

Läs också: Ny studie: Dammsug dig till bättre minne! 

Sedan fokuserar du på vilka konsekvenser det för med sig, som att det blir svårt att låsa dörren med ett paraply i nyckelhålet.

– Denna strategi kan vara en lösning för mindre minnesproblem beroende på vad du vill uppnå, säger professor Jennifer Ryan, en av forskarna bakom studien i Huffington Post.

På engelska kallas den här minnesstrategin för ”unitization”, och enligt studien är den inte bara bra för den som vill minnas enstaka saker, utan kan också användas som ett verktyg för minnesrehabilitering hos äldre och personer med minnesförlust. Dock måste forskarna skaffa sig mer förståelse för hur unitization fungerar.

Läs också: 5 tecken på tidig demens – så upptäcker du dem

– Det finns inte en strategi som fixar ditt minne, men en metod kan vara mer passande än en annan, säger Jennifer Ryan.

Källa: Huffington Post, Baycrest   Foto: IBL

 

Demens hos unga – symptomen ska du inte ignorera

Demens hos unga får ofta fel behandling.

Läs också: Demens hos unga – symptomen ska du inte ignorera

 

Utvald läsning