Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Se upp: 9 tecken på att du kan ha järnbrist!

15 dec, 2016 
Trötthet, värk och nedstämdhet kan bero på att kroppen får för lite järn. Många kvinnor lider av järnbrist utan att veta om det. Här är 9 varningssignaler att se upp med!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så många som var tredje svensk kvinna i fertil ålder och varannan tonårstjej lider av järnbrist – ofta utan att veta om det. Järnbrist är enligt WHO det vanligaste bristtillståndet i världen efter proteinbrist.

Vid för litet intag av järn påverkas alla organ i kroppen och tillståndet kan ge både fysiska och psykiska symtom.

Konstaterad brist behandlas i första hand med justerad kost och järntabletter. Personer som inte tål tabletter kan i stället få sprutor som innehåller järn.

Här är 9 tecken på att du kan ha järnbrist:

1. Du känner dig trött

För att kunna tillverka hemoglobin, som är det ämne i röda blodkroppar som transporterar syre i blodet, behöver kroppen järn. Om du inte har tillräckligt med hemoglobin känner du dig energilös och utmattad.

2. Du blir lätt andfådd

När du har för lite järn i blodet får kroppen svårt att ta upp syre. Det kan leda till att du får sämre kondition och blir mer andfådd av att exempelvis gå i trappor. Även hjärtklappning är en vanlig effekt.

Annons

3. Du tappar mycket hår
Spricker dina naglar och håret känns tunt? Det kan vara ännu ett tecken på att du äter för lite järn. Vita fläckar på naglarna är ett annat.

Läs också: 7 oväntade anledningar till att du tappar mycket hår

4. Du är blek i hyn

En tydlig varningssignal om järnbrist är en blek och livlös hy. Blekheten beror på att blodcirkulationen i kroppen är försämrad. Många får också sprickor i mungiporna.

 

Järnbrist? Testa ett tillskott (reklamlänk) med järn och c-vitamin från Apoteket (reklamlänk). Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Järntillskott från Apoteket.

 

5. Ditt minne sviktar
Såväl koncentration som inlärning och minne kräver järn. Om du lider av brist kan kroppens signalsubstanser inte fungera optimalt. Det kan även medföra att du har svårt att komma till ro och somna.

Annons

6. Du blir ofta sjuk

Även ditt immunförsvar försämras och risken för infektioner ökar. När motståndskraften sjunker kan du lätt drabbas av alla möjliga sjukdomar.

Läs också: Järnbrist – 10 tecken på att du har det

7. Dina muskler värker

Järn ingår i proteinet myoglobin som transporterar syre i muskler och behövs för musklernas återhämtning. För lite av mineralet kan ge en brännande känsla av värk i din kropp efter ansträngning.

8. Din urin är rödfärgad
Vid järnbrist tar kroppen lättare upp röda pigment i maten som finns i exempelvis rödbetor. Det innebär att urinen kan ändra färg och blir mer rosa eller rödaktig.

9. Du känner dig nedstämd

Efter en längre tids järnbrist kan du även drabbas av psykiska symtom som påverkar ditt välbefinnande negativt. Att inte känna lust och vara allmänt nedstämd kan ha en direkt koppling till bristande intag av järn.

Personlighetsdrag som riskerar att göra dig utbränd

Läs också: Personlighetsdrag som riskerar att göra dig utbränd

Källor: Kurera.se och wikipedia.org

Text: Margaretha Malmgren

Foto: Shutterstock

 

Annons