Smarta knepet om du glömmer bort någons namn

16 maj, 2022 
"Nämen där är ju ... vad är det nu hon heter? Och nu vill hon bli presenterad för kollegan också. Hjälp!" Att minnas namn är lika svårt som det kan vara känsligt. Särskilt om du efter tre gånger fortfarande inte minns vad personen heter.
Annons

Alla kan drabbas av tillfällig minnesförlust. Och särskilt vanligt verkar det vara när det kommer till namn. Vissa namn verkar helt enkelt inte sätta sig. Då finns det ett par enkla knep att ta till, några mer uppenbara än andra.

Det här kan du göra om du glömt någons namn

Om du är på en tillställning och ser någon du känner igen men inte kommer ihåg namnet på, presentera dig själv först: "Hej! Kommer du ihåg mig, Anna heter jag". Det uppmanar den andra personen att också presentera sig, även om ni setts förut. Den strategin är dock ganska genomskinlig. Många förstår direkt att det betyder att du inte kommer ihåg deras namn och kan rent av bli kränkta. Människors namn är viktiga för dem och om du tredje gången ni träffas fortfarande inte kommer ihåg namnet kan det uppfattas som väldigt arrogant.

Ett annat sätt att ta reda på någons namn är att utbyta kontakter. Be att få hens mobilnummer eller mailadress och bokstavera sitt namn för att försäkra dig om rätt stavning. Inte riktigt lika genomskinligt.

Annons

En annan, tyvärr vanlig strategi, är att vi gissar och säger fel. Eller så undviker vi att säga personens namn tills man hamnar i en helt ohållbar situation och kanske sitter och äter lunch med en person man fortfarande inte vet namnet på.

Det sista tipset är att helt enkelt lägga korten på bordet och erkänna: "Du får ursäkta men jag minns inte ditt namn". Det gör ofta minst skada och minimerar obekväma känslor hos båda parter.

Så blir du bättre på att komma ihåg namn

Det är bevisligen svårt att memorera namn. Särskilt om vi ofta träffar nya människor. Skriv ner namnet när det är möjligt och försök även att repetera personens namn när du träffar dem första gången: "Det var kul att träffa dig, Gustav". Forskning visar att skriva ner saker hjälper våra hjärnor att behålla informationen.

Källa: Huffpost

Foto: TT

Annons