Forskning: Därför är gammaldags sällskapsspel så bra för hjärnan

Familj som spelar sällskapsspel

Det finns en hel del forskning om nyttan med att spela tv-spel och gaming online. Men det är minst lika bra för hjärnan att spela gamla, hederliga sällskapsspel. Det visar ny forskning. Den som spelar vanliga sällskapsspel som Monopol, TP och Fia med knuff regelbundet har en bättre tankeförmåga när de blir gamla. I studien såg man att personer som ägnat sig åt att spela sällskapsspel gjorde bättre ifrån sig på minnestester när de var 70 år gamla.

Se ocksååldern då hjärnan är som bäst.

Det är aldrig försent att börja spela

Forskarna såg att även de som började spela sällskapsspel som gamla får en skarpare hjärna. Samma gäller 70-åringar som börjar spela sällskapsspel oftare. I tester där man bland annat studerat 70-åringars minne, problemlösning och hur snabbtänkt man är, såg man att de gjorde bättre ifrån sig än de som inte spelar vanliga spel. Spelandet skyddar alltså hjärnan både direkt och på lång sikt.

Forskarna tittade också på andra typer av spel som kortspel, schack och bingo. Men just sällskapsspel sticker ut: på något sätt är det bättre mot åldersrelaterade minnesproblem, även om de andra typerna av spel också är bra för hjärnan.

En teori om varför spel är så bra för oss är att det också innebär att vi umgås socialt. Fysiskt sällskap, till skillnad mot när man spelar online, får oss att må bra eftersom människan är ett flockdjur. Hjärnan räknar inte tv- och onlinespel som sällskap på samma sätt. Man har också sett att fysiskt sällskap minskar risken för hjärtsjukdomar – och allt som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan.

Andra faktorer som skyddar hjärnan hela livet

Men det räcker inte bara med spel för att skydda hjärnan mot åldersförändringar. Träning är minst lika viktigt – om inte viktigare. Men den måste vara pulshöjande: Då ökar blodflödet till hjärnan och det bildas ämnen som är viktiga för att hjärnan. Den positiva effekten på hjärnan börjar redan fem minuter efter att man har tränat. Helst ska man träna sig svettig och flåsig 40-45 minuter per gång tre gånger i veckan. Promenader är också bra för hjärnan men inte lika bra som mer pulshöjande aktiviteter. Forskare rekommenderar också att man är måttlig med alkohol och att man äter en sund kost med mycket frukt och grönt.

Foto: TT

Läs mer:

Levnadsvanorna som håller dig ung

Lätta andningsknepet som förbättrar minnet

Anders Hansens 3 bästa tips för att få hjärnan att må bra

Utvald läsning