Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Psykologi & relationer: 5 saker det snackas mycket om just nu

04 feb, 2023 
Nina Nyström och en kvinna som sitter i en säng
Vad pratas det om i psykologi- och relationsvärlden just nu? Vi har gjort ett nyhetssvep som visar fokus på att sova isär, minnen att spara och att våga dela med sig av sina misstag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad snackas det om inom psykologi- och relationer just nu? Vad säger den senaste forskningen? Det har vår expert och redaktör på området, Nina Nyström, tagit reda på. Här kommer ett kort nyhetssvep med fem saker på allas läppar just nu – hade du koll på det här?

Se 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
Se 5 snackisar från veckan som gått

1. Sov isär – och kom varandra närmare

Skilda sovrum är bara ett steg bort från skilsmässa. Nej, så behöver det inte alls vara. Det senaste året har uttrycket ”sleep divorce” trendat, och med det menas helt enkelt bara att man väljer separata sovrum för att man sover bättre av det. Kanske snarkar den ena partnern eller kanske har man bara olika vanor och dygnsrytm? Och god sömn är ju nyckeln till ett gott humör, vilket är en av de viktigaste faktorerna för en bra relation. Sex och närhet kan man få till under dygnets andra timmar, om man bara vill.

Annons
En kvinna som sover

2. Första hjälpen för själen

För tio år sedan förlorade Helena Reje sin mamma i suicid – ett trauma som nu lett fram till en första hjälpen-tavla med fokus på psykisk hälsa. Med den vill Helena ge verktyg och underlätta för att öppna upp samtalet om man misstänker att någon inte mår bra. Tavlan bygger på fyra grundläggande råd: Tala, Fråga, Lyssna och Respektera. Det finns också en QR-kod som ger numret till stödlinjer om proffshjälp behövs. Ambitionen är att tavlan ska finnas bredvid första hjälpen på alla ställen folk rör sig. Läs mer på alwaysmind.se

Annons
Alwaysmind

3. Ett minne att spara

Saknaden av sin pappas röst fick Jojje Borssén att skapa Livets Historia; ett intervjukoncept som syftar till att föreviga minnet och bevara livshistorierna från nära och kära innan det är för sent. Kanske är det något du själv vill överraska någon med? Välj mellan enbart ljudmaterial eller kombinera film och ljud. Läs mer på livetshistorier.se

Ett äldre par som spelar in ljudminnen

4. Lära av sina misstag

Vi måste lära oss leva med och hantera osäkerhet – och hur vi balanserar upp det. I en tid av oro över pandemi, krig, klimatkris och ekonomi behöver vi kollektivt bidra till ett tryggt klimat på de områden vi kan styra över. En del av det är att våga dela med oss av våra misstag. Exempelvis har flera företag infört så kallade ”Fuck up meetings” – där man delar med sig av allt som gått fel under veckan och vilka lärdomar man kan dra av det.

Annons
Personer som sitter i ett möte

5. Lagom är bäst

70 procent är den insats många experter rekommenderar att du ska nöja dig med. Går du in 100 procent för ofta riskerar du att bränna ut dig.

Foto: Peter Assarsson, TT

Annons