Lätta andningsknepet som förbättrar ditt minne

Andas genom nästan om du behöver lära dig något snabbt – det kan hjälpa!

Andningens påverkan på hjärnan har börjat fascinera alltfler forskare världen över – och nya metoder har gjort det möjligt att mäta hur den kan påverka minnet.

Nu har forskare vid Karolinska Institutet kommit fram till att en viss sorts andning är mer effektiv än annan när det kommer till att befästa minnen: Andas genom näsan istället för genom munnen.

– Vår studie visar att vi minns lukter bättre om vi andas genom näsan när minnet konsolideras. Det är den process som sker mellan inlärningen och det tillfälle då du plockar fram minnet igen. Det är första gången någon har visat detta, säger Artin Arshamian, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap.

I en ny studie, som publicerats i The Journal of Neuroscience, lät man försökspersoner lära sig tolv nya dofter, och sedan fick de under en timme antingen andas genom näsan eller genom munnen. Efter timmen fick de åter lukta på dofterna – samt tolv nya dofter. Därefter skulle personerna avgöra vilka som var de man hade luktat på en timme tidigare och vilka som var nya. Detta gjordes i två omgångar.

Mäter hjärnaktivitet med ny metod

Forskarna kunde då se att de som under tiden mellan inlärningen och uppföljningen andats med näsan hade betydligt fler rätt i dofttestet.

Nu blir nästa steg att ta reda på varför – vad som egentligen händer i hjärnan när vi andas genom näsan, istället för munnen. Tidigare har detta varit ett svårforskat område då man behövt placera elektroder direkt på hjärnan (något de flesta försökspersoner nog skulle känna sig obekväma med).

– Vi har lyckats lösa detta problem och tillsammans med min kollega Johan Lundström så utvecklar vi nu en ny metod för att mäta aktiviteten både i luktbulben och hjärnan, utan att stoppa in elektroder, säger Artin Arshamian.

Nämnas bör också att forskningen är svår att göra på djur, då de vanligaste försöksdjuren, råttor och möss, av naturen inte andas genom munnen.

Att andningen påverkar hur vi fungerar är i sig inget nytt – ta till exempel meditation där andningen är central, och som får människor världen över att stressa ner och fokusera bättre. Men förutom att rätt andning kan minska stress, så har forskning även visat att andningsmetoder kan dämpa värk och smärta, hjälpa dig att somna samt mildra astma och KOL.

Andas du rätt? Testa dig här!

Källa: Karolinska Institutet, MåBra  Foto: IBL

 

Läs mer:

Ät dig till bättre minne – med rätt mat

Nu är det bevisat: Kvinnor har bättre minne än män! 

Glöm inte träningen – den är bra för ditt minne

 

 

Utvald läsning