Amelia Adamo drabbad av minnesförlust: “Det är obehagligt”

Amelia Adamo tittar ut genom fönstret.
5 myter om åldrande
1:16

Efter reklamen: 5 myter om åldrande

(1:16)

Slå på ljud

För fyra år sedan gick Amelia, 74, i pension. Trots detta är hon en väldigt aktiv 74-åring. I början av pandemin skrev hon till exempel boken Kvinnoarvet som enligt Amelia själv innehåller ”några råd till min dotter om jag hade någon”.

Amelia är också ordförande i Ensamhetskommissionen som finns till för ensamma äldre. Själv är dock inte Amelia rädd för att bli ensam med tiden, det säger hon i en intervju med Aftonbladet.
– Nej, det är jag inte för jag har investerat i kärleksbanken. Jag tror man måste tänka på att inte bli bortglömd och då måste man själv se till att någon vill träffa en. Man måste ge för att få, säger hon.

"Chockad över att jag är så glömsk"

Det finns dock något med att bli äldre som skrämmer Amelia, nämligen att hon har fått försämrat minne.
– Men just nu är jag också chockad över att jag är så glömsk. Jag tycker det är obehagligt och det har eskalerat det senaste halvåret. Jag är ändå lite orolig, är det normalt?, frågar sig hon.

Glömsk? 7 tillstånd som ger dåligt minne

Amelia ger exempel på hur hennes försämrade minne kan ta sig uttryck.
– Häromdagen skulle mitt barnbarn hem till sina föräldrar, men då var nyckeln till hans kickbike borta. Jag letade både i bilen och i hissen. Det var totalt blankt. Jag kan göra en sak nu, men om en timme vet jag inte att jag har gjort det och det oroar mig, säger hon.

"Är det bara naturligt?"

Hon ifrågasätter om det är naturligt att hon glömmer så mycket som hon gör.
– När du kommer upp i åren och börjar glömma, då kommer den normala frågan, är det bara naturligt för att jag är äldre eller borde jag gå på en minnesundersökning?, säger Amelia frågande.

Amelia säger att hon inte vill belasta sjukvården i onödan men att hon överväger att kolla upp vad hennes glömska beror på.
– Jag kan säga att jag har snuddat vid tanken att om det blir mer och mer av vad jag tycker är någon slags svikt där uppe så vill jag kolla det, säger hon.

Foto: TT

Utvald läsning