Minne som en guldfisk? Stärk ditt minne snabbt i 5 enkla steg

Att glömma nycklarna i dörren, inte minnas vart du lagt dina glasögon och vart du parkerat bilen är någonting som händer oss alla. Det kan tyda på stress eller sömnbrist, men det kan också tyda på att du inte är mer än bara människa. För visst glömmer vi alla saker då och då, vissa mer och andra mindre.

Om du vill tillhöra den sistnämnda kategorin av människor som sällan glömmer saker, då har du hamnat rätt. För det går nämligen att öva upp minnet! Såhär gör du:

Sätt siffror i sammanhang

Om du behöver bli bättre på att komma ihåg mobilnummer, personnummer och långa rader av siffror bör du dela upp siffrorna i grupper om tre eller fyra. Ta denna sifferföljd som exempel: 17903945501.

1790 är åldrarna på din dotter och din farmor (valfri person du känner), 3945 är början och slutet på andra världskriget och 501 innebär för många en känd jeansmodell från Levis.

Om du behöver minnas en fyrsiffrig kod kan du tänka enligt samma princip eller ha en telefon framför dig och se vilket mönster siffrorna skapar. 1379 till exempel bildar en Z-form.

Borsta tänderna felvänt

Gör för vana att borsta tänderna två gånger om dagen – med fel hand! Är du högerhänt borstar du med vänstern och vice versa. Detta stimulerar nämligen interaktion mellan hjärnans två halvor, vilket innebär att nya nervvägar utvecklas.

Att borsta tänderna i ”fel hand” känns avigt och det är just det som är så bra för din hjärna – nu får den jobba!

Ta hjärnan till gymmet

Hjärngympa två gånger om dagen kan skärpa minnet. Det upptäckte forksare vid Albert Einstein College of Medicine i New York.

Du kan hjärngympa genom att till exempel:

  •  Lösa korsord
  •  Lösa sudoku
  •  Spela exempelvis ”memory” med familjen
  •  Ladda ner en app, till exempel ”Fit brain trainer”, ”Peak – Brain trainer” eller ”Elevate – Brain trainer”
  •  Köp en bok med kluringar, till exempel ”Träna din hjärna” eller ”Träna ditt minne”

Upprepa namn

Hädanefter behöver du inte skämmas när du inte har lärt dig kollegans namn efter ett halvår på samma arbetsplats. Det finns nämligen två knep att ta till för att jobba upp minnet.

Knep nummer 1: När du hör en persons namn upprepar du det 3-4 gånger tyst för dig själv. Säg sedan namnet högt när du pratar med personen. ”Maria, hur har din dag varit?”.

Knep nummer 2: Lägg till en fantasibild i din hjärna när du ser en person eller hör dennes namn. Om en person till exempel heter Lasse, kan du tänka på Lasse Berghagens ”Teddybjörnen Fredriksson” när du kollar på personen.

Djupandans

Ett snabbt knep att ta till när du vill minnas vart du ställde bilen eller lade dotterns gympapåse är att stanna upp och djupandas. En studie som publicerades i PLOS One visade att stress och avsaknaden av långa, djupa andetag blockerade hjärnan att minnas.

Om du dessutom fokuserar på att andas genom näsan, snarare än genom munnen är chansen större att du minns. Då tar du nämligen också in dofter, som får dig att minnas tillbaka till en känsla, tanke eller situation.

Källa: Woman Magazine Foto: TT

LÄS MER: 

Glömsk? 7 tillstånd som ger dåligt minne

Alzheimer eller bara dåligt minne? Här är skillnaden!

Har du minnen du helst vill glömma? Det kan du!

Utvald läsning