FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Behöver du dricka mer vatten? Här är 8 knep som hjälper dig

24 feb, 2018 
AvHanna Carlsson
För att kroppen ska fungera maximalt behövs vätska. Ändå är det alltför många som dricker för lite vatten. Här är några enkla tips som gör det lättare att komma ihåg att fylla på vätskebalansen.
Annons

Du undviker förkylning, får snyggare hud och lättare att koncentrera dig. Fördelarna med att dricka vatten är många. Hur mycket vatten vi behöver få i oss är individuellt och beror bland annat på hur mycket vi väger och hur mycket vi svettas. En tumregel är 1,5–2 liter vatten om dagen, utöver vätskan vi får i oss genom maten. Känns det omöjligt? Här är några enkla tips för att nå den mängd du behöver.

Men tänk också på att vi inte mår bra av att dricka för mycket vatten. Ett enkelt sätt att veta om du får i dig tillräckligt är att hålla koll på urinen. Går du på toa några gånger om dagen och urinen inte är mörk och koncentrerad dricker du tillräckligt mycket vatten.

Så här kan du upprätthålla vattenbalansen:

1. Märk dina vattenflaskor

Äger du inga bra vattenflaskor är det hög tid att investera i det. Märk sedan dina flaskor med olika tidpunkter. Sätt som mål att vid klockslaget som står på vattenflaskan så är det dags att börja dricka.

Annons

2. Starta dagen med ett glas vatten

Innan du går och lägger dig – ställ ett fullt vattenglas vid sängen. När du vaknar morgonen efter är det första på dagsagendan att tömma glaset. Att dricka vatten på morgonen har en rensande effekt och hjälper dessutom kroppen att påskynda ämnesomsättningen.

3. Låt telefonen styra

Ta hjälp av din kära ägodel mobilen för att få i dig mer vatten. Ställ in påminnelser eller lägg in tider i kalendern.

4. Drick vatten till allt annat du dricker

Klassiska ”varannan vatten” passar bra in här. Om du dricker kaffe hela morgonen och drinkar på kvällen se till att få in din vattenranson mellan varje dryck. Kaffe och alkohol torkar ut kroppen medan vatten höjer din vätskebalans.

5. Ta en vattenpaus

Varje gång du lämnar ditt skrivbord eller arbetsstation för att gå på toaletten eller prata med en medarbetare – ta med ett glas vatten innan du går tillbaka till din plats. Är du limmad vid din dator? Se till att ta en vattenpaus. Att hålla uppe vätskenivån kan motverka utmattning, huvudvärk och yrsel.

Annons

6. Skapa en vana

Gör vatten till en del av din dagliga rutin. Ta ett glas vatten medan du tittar på nyheterna, lagar mat eller sminkar dig. Gör det till en vana att addera vatten till dina vardagssysslor.

7. Drick innan varje måltid

Drick ett glas vatten innan varje måltid. Förutom att höja din vätskebalans så hjälper vatten även kroppen att bryta ner maten lättare.

8. Ladda ner en app

Det finns en rad appar som gör det lättare att komma ihåg och ha koll på ditt vätskeintag. Något att satsa på om du vill beräkna ditt dagliga vattenintag och få påminnelser via mobilen.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Läs mer:

5 okända tecken på att du dricker för lite vatten

Dricker ditt barn för lite vatten? Tecken att ha koll på

Recept på egen vätskeersättning

Annons