Studie: Ta en tupplur – och bli smartare

Kvinna tar tupplur i hängmatta
1:08

Efter reklamen: 5 orsaker till hjärndimma

(1:08)

Du minns namn bättre, du blir mer uppmärksam och du räknar, ritar och hittar bättre. Det finns ingen ände på alla positiva effekter du kan få av en tupplur. Men då gäller att att ta rätt slags tupplur och på rätt klockslag. Annars kan tuppluren tvärtom göra din hjärna mer trögtänkt. Allt detta enligt ny forskning.

Lång tupplur har motsatt effekt

I studien tittade man på drygt 2900 friska personer i 60-årsåldern. De delades upp efter om det brukade ta en tupplur regelbundet eller inte.Två tredjedelar uppgav att det tog en tupplur på mellan 30 och 90 minuter efter lunch. De fick sedan genomgå diverse kognitiva tester där man tittade på bland annat minne, orienteringsförmåga och fokus.

Därför är REM-sömnen så viktig – för din mentala hälsa

Resultatet av testerna jämfördes sedan med hur tupplurarna såg ut och hur ofta man tog dem. De som tog regelbundna tupplurar gjorde överlag bättre ifrån sig på alla tester, jämfört med dem som inte tog någon tupplur – eller med dem som tog långa och sporadiska tupplurar.

Men den positiva effekten på hjärnan hänger också på hur, när och hur ofta man tar sin tupplur.

Så får du den perfekta tuppluren

  • Den bästa tiden att ta en tupplur för äldre vuxna är tidig eftermiddag mellan klockan 13 och 16. Det ger mest effekt på kognitiva funktioner.
  • Den optimala tuppluren är mellan 20 och 40 minuter lång.
  • För att tupplurarna ska påverka hjärnan positivt måste man ta dem regelbundet och medvetet.
  • Fyra tupplurar per vecka anses vara ett bra riktmärke.
  • Helst ska man ha samma tid för sin tupplur varje dag. Att lägga sig en stund när man råkar känna sig trött verkar inte lika uppiggande på hjärnan.
  • Man ska också undvika tupplurar på över en och en halv timme. De har motsatt effekt och försämrar minne och tankeförmåga. Man vaknar då ur en djupare sömnfas och kan känna sig groggy.

Studien är publicerad i Journal of the American Geriatrics Society.

Foto: TT