6 vanliga vanor du har – som kan göra dig mer glömsk

kvinna försöker minnas

Kanske har du börjat rabbla en ramsa innan du lämnar hemmet, för att inte glömma något? ”Mobil, nycklar och plånbok …” För att hjälpa dig själv komma ihåg.

Se även: 5 tips för att hålla hjärnan ung

1:14

Efter reklamen: Håll hjärnan ung – 5 tips

(1:14)

Kanske kommer du tydligt ihåg vad som hände för länge sedan men vad sjutton åt du till lunch igår? Eller – var la du hörlurarna? Fick du inte ett sms här om dagen som du skulle svara på?

Minnet kan variera. Och att glömma saker lite då och då behöver inte vara något konstigt alls. Men blir man för glömsk kan det kännas jobbigt.

8 olika typer av demens – symtomen som skiljer dem åt

Vanliga vanor som kan göra oss mer glömska

Enligt psykologen Michele Goldman finns det också några vanliga vanor som kan göra oss mer glömska, säger hon till Huffpost. Här är några av dem.

Att sova för få timmar

Det är väldigt många som inte får den sömn man behöver. Vi sover för lite – ”frivilligt” för att hinna med annat också, eller ofrivilligt.

Men det här om något kan göra oss glömska. Hippocampus som är en del av hjärnan som hjälper till att skapa nya minnen behöver sin sömn för att fungera optimalt.

Att inte sova ordentligt kan påverka hjärnans förmåga att minnas rejält. Den behöver sin omstart som den går genom sömnen.

Att vara oorganiserad

Det kanske inte är så förvånande att det blir svårare att hitta saker om det är stökigt eller om man är slarvig. Men det kan också göra att man blir mer glömsk.

Enligt Goldman tar det energi att inte ha ordning, system, scheman att följa, med mera. Men en plats var varje sak, och en välanvänd kalender, blir det lättare, till exempel.

8 sjukdomar som lätt förväxlas med demens

Att multitaska istället för att ta en sak i taget

Vi tror ofta att vi är extra effektiva när vi multitaskar och gör flera saker samtidigt. Men faktum är att vi i regel är mer effektiva när vi gör en sak i taget.

Är vårt fokus splittrat har vi svårare att ta in information. Och glömmer därför också lättare vad som sagts.

Att hoppa över träningen

Att träna är jättebra för minnet. Blodcirkulationen kommer igång och stimulerar hjärnan, som fungerar skarpare.

Att träna regelbundet hjälper dessutom till att förebygga flera åkommor som i förlängningen annars kan ge sämre minne.

Att äta ungefär likadant mest hela tiden

Att äta näringsrikt och varierat är viktigt även för minnet. Vi behöver olika näringsämnen för att hjärnan ska fungera optimalt. Bra mat och varierad kost är en nyckel till hjärnhälsa, och bra minne.

Är din hjärna yngre eller äldre än du? 8 tecken som avslöjar

Att dricka alkohol

Att dricka mycket alkohol kan både skada hjärnceller och ge minnesproblem. Inte minst om man har alkoholproblem.

Alkohol påverkar hippocampus, som till stor del har hand om minne och inlärning.

Källa: Huffpost Foto: TT