SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Svamp är superfood för minnet!

25 mar, 2019 
Svamp i alla dess former
Våra vanligaste matsvampar är fulla av ämnen som stärker minnet och skyddar hjärnan. Två portioner i veckan räcker för att bevara minnet långt upp i åren!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

300 gram svamp i veckan kan hjälpa dig att minnas bättre. I en ny studie har man sett att 60-åringar som äter tillagad svamp två gånger i veckan halverar risken att drabbas av minnesstörningar. Även de som äter mindre än 300 gram i veckan minskar risken, men inte lika mycket.

Vilken slags svamp man äter verkar inte spela så stor roll och det går lika bra med torkad och konserverad svamp som färsk. All svamp innehåller nämligen ergotionein, som är en stark antioxidant som motverkar inflammation. Den kan vi bara få i oss via kosten.

I svamp finns också superantioxidanten glutation, som vi även har naturligt i kroppen. Den skyddar våra celler och hjälper hjärnan att reagerar bättre på dopamin och serotonin, två ämnen som får oss att känna oss glada och nöjda. Glutation är också viktigt för leverns avgiftning.

Karljohan innehåller mest

I tidigare forskning har man sett att länder där man får i sig mycket ergotionein via kosten, till exempel Frankrike och Italien, har lägre förekomst av sjukdomar som Parkinson och Alzheimer, medan länder där kosten innehåller låga halter ergotionein har högre förekomst av sjukdomarna.

Annons

Mest ergotionein av våra vanligaste svampar innehåller karljohansvamp. Champinjoner har lägre halt ergotionein än karljohansvamp, men den innehåller ändå mycket mer än de flesta andra livsmedel.

Maitakesvamp innehåller mest glutation, men den är också rik på ergotionein.  Maitake är vanlig i asiatisk matlagning och säljs ofta torkad i asiatiska livsmedelsaffärer i Sverige. Båda antioxidanterna tål värme bra vilket betyder att de inte försvinner om man tillagar svampen.

Källor: Science Daily, Food Chemistry   Foto: TT

 

Läs mer:

Ät dig till bättre minne –med rätt mat

Supergott med svamp i alla former – 10 recept

Svårt att komma ihåg saker? Här är bästa tricket för att minnas!

Annons